Ψήφο υπέρ του πάγιου ελληνικού αιτήματος σχετικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα δίνουν οι «Financial Times» σε εκτενές άρθρο τους που υπογράφει ο επικεφαλής πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Φίλιπ Στίβενς, με τίτλο «Τα μεγάλα μουσεία της Δύσης πρέπει να επιστρέψουν τους λεηλατημένους θησαυρούς τους». «Κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως προφανές ότι ολόρδος Μπάιρονείχε δίκιο και πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, ανεξαρτήτως της συμφωνίας που έκανε ολόρδος Ελγινμε τις τότε οθωμανικές Αρχές στην Ελλάδα», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Στίβενς.

«Οι επιμελητές όλων των μεγάλων μουσείων παγκοσμίως βρίσκονται σε κατάσταση αναταραχής. Ο γάλλος πρόεδροςΕμανουέλ Μακρόνθέλει να επιστρέψει τους λεηλατημένους θησαυρούς στις πρώην αφρικανικές αποικίες της Γαλλίας υποστηρίζοντας ότι τα εγκλήματα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας αποτελούν «παρελθόν που πρέπει να περάσει». Αυτό δεν είναι καινούργιο επιχείρημα. Οι τεράστιες συλλογές που συγκεντρώθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, το Μουσείο του Βερολίνου και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πηγή διαμάχης. Η ελληνική κυβέρνηση πολέμησε για δεκαετίες για την επιστροφή της ζωφόρου του Παρθενώνα και η αιγυπτιακή κυβέρνηση για την προτομή του Νεφερτίτης. Τον τρέχοντα μήνα το Μουσείο Βικτορίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο εκθέτει αντικείμενα που αποκτήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις μετά τη μάχη της Μαγκντάλα το 1868, στην Αβησσυνία. Η αιθιοπική κυβέρνηση ζητά να επαναπατρίσει τα εξαίσια αντικείμενα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται βασιλικά κοσμήματα και άμφια. Το μουσείο αρνήθηκε. Γιατί; Η Ιστορία, όπως φαίνεται, επιδέχεται διπλή ανάγνωση. Κανείς δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί στην αποκατάσταση της κλοπής ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, από τον γερμανικό στρατό στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Αλλά οι θησαυροί που κατασχέθηκαν στην Αφρική σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα; Το σχέδιο του Μακρόν φαίνεται ότι είναι διαμορφωμένο κατά τέτοιον τρόπο που να μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις. Η αφρικανική κληρονομιά, υποστηρίζει, «δεν μπορεί να είναι φυλακισμένη στα ευρωπαϊκά μουσεία»».

«ΗΘΙΚΗ ΠΙΕΣΗ». Επισημαίνει τέλος, ότι η πρωτοβουλία Μακρόν αν δεν σηκώσει τις απαγορευτικές μπάρες των μουσείων, τουλάχιστον θα ασκήσει ηθική πίεση στα μεγάλα μουσεία ώστε να εξετάσουν ενδελεχώς τις συλλογές τους. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν αποκτηθεί νόμιμα, δεδομένου ότι ήταν σύνηθες οι ανασκαφείς να μοιράζονται τα ευρήματα με τις τοπικές Αρχές συνεχίζει ο Φίλιπ Στίβενς, που σημειώνει ότι η πρόταση Μακρόν δεν έχει στόχο την εκκένωση των αιθουσών των μεγάλων μουσείων, αλλά να οδηγήσει τα μουσεία να σταθμίσουν τα δικαιώματα των κρατών, η κληρονομιά των οποίων έχει λεηλατηθεί. Για να καταλήξει σε μια πρόταση που η Ελλάδα έχει θέσει εδώ και χρόνια: την αποστολή ανά διαστήματα αρχαιοτήτων και έργων τέχνης από τις χώρες επαναπατρισμού στα μουσεία, ώστε να μη χαθεί ο εγκυκλοπαιδικός χαρακτήρας τους.