Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας καθώς ελικόπτερο προσέγγισε τη νήσο Ρω όμως η ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με πυρά με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ. Το ελικόπτερο πετούσε σε χαμηλό ύψος χωρίς όμως να υπάρξει παραβίαση του FIR Αθηνών. Η δύναμη του νησιού, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό και ως όφειλε, όπως τονίζεται από το Πεντάγωνο, απάντησε με ρίψη πυρών με αποτέλεσμα μετά από λίγο το ελικόπτερο να απομακρυνθεί.

To νέο σοβαρό επεισόδιο έρχεται μία ημέρα μετά την υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά των Οινουσσών και την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα – όπως φαίνεται – σε όλα τα επίπεδα.

Πώς σχολιάζει το Μαξίμου το επεισόδιο

«Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά», υπογραμμίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το περιστατικό στο νησί της Ρω.

Ωστόσο υπογραμμίζεται πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».

Όπως τονίζεται, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνει το Μαξίμου.

Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».