Ένα πασχαλινό σοκολατένιο αυγό μπορεί να είναι έργο τέχνης ή δημιουργία υψηλής ζαχαροπλαστικής, αλλά και να προωθεί έναν καλό σκοπό, όπως την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με αυτισμό.

Η σοκολατοποιία – κοινωνική επιχείρηση Harry Specters άνοιξε τις πύλες της το 2012 στην πόλη Έλι στο Κέιμπριτζσαϊρ της Αγγλίας με στόχο την παροχή απασχόλησης, κατάρτισης, εργαστηρίων και δωρεάν καθοδήγησης για νέους με αυτισμό.

Για το φετινό Πάσχα, η ομάδα δημιούργησε το σοκολατένιο αυγό «Egg-ism» (Egg + autism) με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να προάγει την ένταξη και αποδοχή των 700.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο με αυτισμό.

Προσεκτικά ζωγραφισμένο στο χέρι με βούτυρο κακάο, με χρήση φυσικών βρώσιμων χρωμάτων, σε μια κρεμώδη λευκή σοκολάτα, το μπλε αυγό (το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό) είναι τυλιγμένο με κορδέλα και φέρει ειδική ετικέτα. Το 60% των εσόδων της εταιρείας προορίζεται για τους κοινωνικούς της στόχους.

Η Mona Shah ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Harry Specters με εμπειρία ως σύμβουλος εταιρικής διακυβέρνησης στην υπηρεσία ψυχικής υγείας του NHS και αγάπη για τη σοκολάτα είναι μητέρα ενός γιου με αυτισμό.

Έχοντας επίγνωση της έλλειψης ευκαιριών απασχόλησης για άτομα με Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος, όπως ο γιος της, η Mona αποφάσισε να κάνει τη διαφορά και δημιούργησε τη Harry Specters.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ένα κατάστημα με προϊόντα σοκολάτας σε διακοπές στη Σκωτία το 2011, η Mona ανακάλυψε τον ιδανικό τρόπο για να συνδυάσει το πάθος της για τη δημιουργία θετικής αλλαγής για άτομα με αυτισμό με την αγάπη της για τη σοκολάτα.

Η Mona, ο σύζυγός της, Shaz και ο γιος τους Ash, βρίσκονται πίσω από αυτή την κοινωνική επιχείρηση Harry Specters.

Τα άτομα με αυτισμό μπορούν να είναι πολύ δημιουργικά, εξηγεί η ιδρύτρια της κοινωνικής επιχείρησης. Ένας από τους υπαλλήλους μας είναι πρόθυμος να μοιραστεί ιδέες για νέες γεύσεις για τις σοκολάτες μας, ενώ μια άλλη κοπέλα έχει ένα δημιουργικό μοναδικό τρόπο να συσκευάζει τις σοκολάτες. Συμμετέχουν σε κάθε πτυχή της επιχείρησης – από την παρασκευή και τη συσκευασία των προϊόντων έως το σχεδιασμό και τη φωτογράφιση, αναφέρει στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου έχουν την ελευθερία να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε μέλη που συνεισφέρουν στην κοινωνία, υπογραμμίζει. «Έχουμε στενούς δεσμούς με ειδικά σχολεία στην περιοχή, προσλαμβάνουμε μαθητές για επαγγελματική εμπειρία, μαθητεία και εργασία και δεχόμαστε επισκέψεις» τονίζει.

Οι σοκολάτες είναι χειροποίητες, φτιάχνονται με ποιοτικά συστατικά χωρίς συντηρητικά και αρώματα και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία.

Τα αποκαλυπτήρια του «μπλε αυγού» έγιναν στο επιχειρηματικό πάρκο της πόλης Έλι από την ευρωβουλευτή Άλεξ Μάιερ, η οποία είναι από το Κέιμπριτζσαϊρ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου.

«Ανέλαβαν μια αποστολή να δημιουργήσουν μια πιο γλυκιά ζωή για τα άτομα με αυτισμό. Απασχολούν ανθρώπους με αυτισμό και παρέχουν εργασιακή εμπειρία σε νέους με αυτισμό. Μόνο το 16% των ενηλίκων με αυτισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο απασχολείται με πλήρες ωράριο και μόνο το 32% απασχολείται σε κάποια αμειβόμενη εργασία» τόνισε.

Η Αλεξ Μάιερ, η οποία υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Αυτισμό στην έρευνα και στην προώθηση καλών πρακτικών τόνισε: «Η σοκολάτα έχει καλύτερη γεύση όταν ξέρεις ότι στηρίζεις έναν καλό σκοπό».