Το επιθετικό ντουέτο των Σέρχιο Αραούχο και Μάρκο Λιβάγια έχει την αναγνώριση και την προβολή που δικαιούται στην πορεία της ΑΕΚ προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά η διαφαινόμενη στέψη ύστερα από 24 χρόνια οφείλεται και στις αμυντικές επιδόσεις, που τείνουν να καταρρίψουν ένα ιστορικό ρεκόρ.

Η ΑΕΚ έχει δεχθεί 12 γκολ σε 26 αγωνιστικές, ενώ στις προηγούμενες 56 παρουσίες της στην Α’ Εθνική παραβιαζόταν η εστία της κάθε σεζόν από 17 (2007-08) έως και 42 φορές (1980-81).

Χρήζει δε διευκρίνισης ότι το κορυφαίο αμυντικό ρεκόρ στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας κατέχει ο Ολυμπιακός από την περίοδο 1972-73 με 13 γκολ, αλλά σε πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών. Οπότε ακόμη κι αν η ΑΕΚ κρατήσει ανέπαφη την εστία της με Πλατανιά (εκτός), Λεβαδειακό (εντός), Κέρκυρα (εκτός), Απόλλων Σμύρνης (εκτός), σε μέσο όρο θα υπολείπεται έστω και οριακά των Ερυθρολεύκων (με 0,4 γκολ ανά ματς έναντι 0,38 των Πειραιωτών).

Το ασυνήθιστο πάντως της ιστορίας είναι ότι η ΑΕΚ βρίσκεται σε τροχιά αμυντικού ρεκόρ, παρότι έχει επιστρατεύσει τρεις τερματοφύλακες. Ο Γιάννης Ανέστης δέχθηκε 5 γκολ σε 10 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ο Παναγιώτης Τσιντώτας 7 σε 13 αγώνες, ενώ ο Βασίλης Μπάρκας διατήρησε ανέπαφη την εστία του και στις τρεις εμφανίσεις του.

Πρώτα η Θύρα 21

Ο ενθουσιασμός στην ΑΕΚ πάντως δεν επιτείνεται μόνο από την άμυνα-μπετόν, αλλά και από το τσιμέντο στα θεμέλια της «Αγια-Σοφιάς». Ιστορικές στιγμές με το όραμα ετών να ζωντανεύει.

Διαμορφώθηκαν μάλιστα και τα πρώτα πέντε κερκιδοφόρα στο πέταλο της παλιάς Θύρας 21, εκεί δηλαδή όπου θα ακουμπήσει η πρώτη εξέδρα. Ο συμβολισμός βέβαια είναι ξεκάθαρος. Παράλληλα, έχει σκυροδετηθεί η πλάκα θεμελίωσης, έπεσε τσιμέντο για τον ένα πυλώνα, ετοιμάζονται οι κολόνες και τα τοιχία του υπογείου και προχωρούν οι εργασίες για τα αποδυτήρια.