«Οταν ήμουν νέα, δεν ήθελα να γίνω ηθοποιός, ήθελα να γίνω οδοντίατρος» λέει η Σοφία Βεργκάρα, «αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς θα τα φέρει η ζωή». Εν προκειμένω, ο παράγοντας που έφερε την απόλυτη ανατροπή στη ζωή της νεαρής φοιτήτριας Οδοντιατρικής (γιατί προσπάθησε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα) ήταν οι σωματικές διαστάσεις της. Οσο και αν σήμερα παραπονιέται για «το γιγάντιο στήθος μου», το οποίο «ήταν σχηματισμένο από τα 13 χρόνια μου και μεγάλωσε ακόμα περισσότερο όταν γέννησα», αυτό το στήθος έγινε (αρχικά) το διαβατήριό της για τον κόσμο του θεάματος. Το πλούσιο στήθος και η πληθωρική σεξουαλικότητά της εντυπωσίασαν εκείνον τον φωτογράφο που την είδε να περπατά σε μια παραλία της Κολομβίας και της ζήτησε να του ποζάρει. Δέχτηκε. Ετσι ξεκίνησε η καριέρα της στο μόντελινγκ. Πώς τα φέρνει η ζωή λοιπόν… Την εποχή που η όμορφη Σοφία έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο της μόδας αλλά και στον χώρο της τηλεόρασης, όπου εργάστηκε ως παρουσιάστρια, παρακολουθούσε την κωμωδία «Παντρεμένοι με παιδιά», με τον θαυμάσιο Εντ Ο’Νιλ να ερμηνεύει τον Αλ Μπάντι. Ποιος να της το έλεγε τότε πως αρκετά χρόνια μετά και θα έπαιζε στο πλευρό του τη γυναίκα του στη σειρά «Modern family», και θα έβγαζε περισσότερα χρήματα από εκείνον. Η τεράστια αυτή επιτυχία του ABC την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο. Διάσημη και ζάπλουτη καθώς η Βεργκάρα το 2016 αναδείχθηκε από το «Forbes» η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός της τηλεόρασης, με τα έσοδά της, για εκείνη μόνο τη χρονιά, να φτάνουν τα 43.000.000 δολάρια! Πάμε όμως το παραμύθι της ζωής της από την αρχή…

Τα χρόνια της Κολομβίας

Η Σοφία Βεργκάρα γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1972 στην Μπαρανκίγια (όπου γεννήθηκε και η Σακίρα), ένα λιμάνι στον Βορρά της Κολομβίας. Ο πατέρας της ήταν εκτροφέας βοοειδών, η μητέρα της νοικοκυρά, ενώ την αρκετά ευκατάστατη οικογένεια συμπλήρωναν πέντε ακόμα παιδιά. Οταν τελείωσε το σχολείο και αφού είχε ήδη παντρευτεί (στα 18 της χρόνια), πήγε στην Μποκοτά για να σπουδάσει Οδοντιατρική. Παράτησε όμως το πανεπιστήμιο λίγο πριν από το πτυχίο, επιλέγοντας τη νέα καριέρα που ξαφνικά ανοίχτηκε μπροστά της, αυτή του μόντελινγκ. Είχε ήδη εμφανιστεί σε ένα διαφημιστικό της Pepsi Cola και είχε πάρει μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές που την είχαν κάνει αρκετά γνωστή στη Λατινική Αμερική. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα υποκριτικής στη σχολή όπου φοιτούσε και η Γκλόρια Εστέφαν. Μετά τη δολοφονία του 27χρονου αδελφού της Ραφαέλ κατά τη διάρκεια επιχείρησης απαγωγής του, εγκατέλειψε την Μποκοτά και πήγε στο Μαϊάμι για να δοκιμάσει και εκεί την τύχη της και τις δυνάμεις της.

Η µεγάλη ευκαιρία

Το 1999 εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του «Baywatch», ενώ δύο χρόνια μετά έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στην ταινία «Big trouble» με τους Τιμ Αλεν και Ρενέ Ρουσό. Στο μεταξύ είχε διαγνωστεί με καρκίνο του θυρεοειδούς. Της αφαίρεσαν τον αδένα, έκανε θεραπεία και έκτοτε λαμβάνει την απαραίτητη (διά βίου) φαρμακευτική αγωγή. Ηταν μια πολύ δύσκολη στιγμή την οποία αντιμετώπισε με δύναμη, συνεχίζοντας σχεδόν χωρίς διακοπή την καριέρα της, με μικρούς κυρίως ρόλους σε ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές και με φωτογραφίσεις. Ολα πήγαιναν αρκετά καλά, όχι όμως καταπληκτικά. Ώς τη στιγμή που ήρθε στη ζωή της η σειρά «Modern family». Εκτός από την καυτή εμφάνισή της, και η ιδιωματική προφορά της στα αγγλικά, μια προφορά βαριά την οποία ποτέ δεν κατάφερε (ή δεν ήθελε;) να βελτιώσει, ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι παραγωγοί σκέφτηκαν πως μπορεί να ήταν η ιδανική Γκλόρια: Η γεννημένη στην Μπαρανκίγια (όπως και η ίδια η Βεργκάρα) νεαρή σύζυγος ενός ευκατάστατου μεσήλικου ιδιοκτήτη επιχείρησης με ντουλάπες. Ηταν πράγματι η ιδανική Γκλόρια. Διακωμωδώντας με χάρη και εξυπνάδα την καταγωγή της και αποθεώνοντας τη στερεοτυπική εικόνα τής σέξι Κολομβιανής που μπορεί να σε πείσει να της κάνεις όλα τα χατίρια, αλλά και να σε κερδίσει στη σκοποβολή, η φωτογενής Βεργκάρα έκανε αμέσως αίσθηση, για να βρεθεί, μεταξύ άλλων, τέσσερις φορές υποψήφια για βραβείο Εmmy. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που χρόνο με τον χρόνο το κασέ της (όπως και των συμπρωταγωνιστών της) ανέβαινε. Την ίδια στιγμή οι διαφημιστικές εταιρείες την πολιορκούσαν η μία μετά την άλλη, με την ηθοποιό να πληρώνεται αδρά και για τις διαφημίσεις που έκανε. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το σποτάκι για την Pepsi Cola, στο οποίο εμφανίζεται μαζί με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Η Βεργκάρα έγινε επίσης το πρόσωπο διαφημιστική καμπάνιας της εταιρείας καλλυντικών CoverGirl και της μεγάλης αλυσίδας επίπλων Rooms to Go, αλλά διαφήμισε και άλλες φίρμες, από τα Quaker Oats ώς ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για παθήσεις του θυρεοειδούς.

Στα χνάρια της µητέρας

Πολύ πριν να ξεκινήσει τη διεθνή καριέρα της, η ηθοποιός είχε γίνει μητέρα: Στα 18 της χρόνια παντρεύτηκε τον παιδικό έρωτά της, για να αποκτήσει την επόμενη χρονιά μαζί του το ένα και μοναδικό παιδί της, έναν γιο που ονόμασε Μανόλο επειδή της άρεσε πολύ ο Στίβεν Μπάουερ ως Μανόλο στην ταινία του Μπράιαν ντε Πάλμα «Ο σημαδεμένος». Ο γάμος της δεν κράτησε πολύ. Το 1993 πήρε διαζύγιο και ανέλαβε την κηδεμονία του μικρού. Ο Μανόλο Γκονζάλες Βεργκάρα, ο γιος της, ήταν από τότε παντού και πάντα μαζί της. Μεγαλώνοντας δίπλα σε μια μαμά που δούλευε πολύ αλλά και που ήταν, όταν ήθελε, πολύ τρελή! Κάποια στιγμή έφτιαξε ένα δικό του κανάλι στο YouTube, όπου ανέβαζε βιντεάκια από την τρελή καθημερινότητά τους. Εκτός όμως από το χιούμορ της, είχε κληρονομήσει και την ομορφιά της. Οπως και η μαμά, έτσι και εκείνος άρχισε να κάνει μόντελινγκ, ποζάροντας και μαζί της. Αν δεν είχαν κοινά χαρακτηριστικά, δύσκολα θα καταλάβαινες πως πρόκειται για μητέρα και γιο, κυρίως λόγω της αιώνιας νεότητας της Βεργκάρα.

Μιας μητέρας που αφού μεγάλωσε το παιδί της αποφάσισε να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησε η είδηση πως αρραβωνιάστηκε με τον επιχειρηματία σύντροφό της Νικ Λόουμπ. Το 2014 χώρισαν, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια μια ιστορία εξίσου κωμική (αν όχι κωμικοτραγική) με τις ιστορίες της σειράς «Modern family»: Η Βεργκάρα ήθελε να κάνει παιδιά με τον καλό της, λόγω της ηλικίας της όμως αποφάσισε να το επιχειρήσει με τη βοήθεια της επιστήμης. Οι δύο φιλόδοξοι γονείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο εμβρύων που βαφτίστηκαν Ιζαμπέλα και Εμα και καταψύχθηκαν. Μετά τον χωρισμό τους, η ηθοποιός έλαβε δικαστική κλήση σύμφωνα με την οποία, «η Ιζαμπέλα και η Εμα επιθυμούν να παραδοθούν στον φυσικό πατέρα τους, ο οποίος θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να γεννηθούν». Αποστολέας ήταν βεβαίως ο Λόουμπ. Η Βεργκάρα βγήκε και μίλησε δημοσίως: Είπε πως κάνει αυτό που η ίδια θεωρεί σωστό και δίκαιο και πως είχαν αποφασίσει από κοινού (έχοντας μάλιστα υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό) πως δεν θα έκαναν τίποτε με αυτά τα έμβρυα αν δεν συμφωνούσαν και οι δύο. Αρνήθηκε δε εκ νέου να δώσει εντολή για την απόψυξή τους, οπότε μάλλον μέχρι και αυτή τη στιγμή η Ιζαμπέλα και η Εμα παραμένουν σε συνθήκες υπό το μηδέν.

Ευτυχισµένη ξανά

Στο μεταξύ η άκαρδη μαμά (;) τους αποφάσισε να κάνει άλλη μια προσπάθεια να αγαπήσει και να αγαπηθεί, αφήνοντας πίσω τον πληγωμένο και θυμωμένο Λόουμπ και βρίσκοντας παρηγοριά στην αγκαλιά του γοητευτικού Τζον Μανγκανιέλο. Ο γεννημένος το 1976 ηθοποιός, που έγινε γνωστός κυρίως από τις εμφανίσεις του στη σειρά του HBO «True blood» (ερμήνευε τον λυκάνθρωπο), έγινε ο δεύτερος κύριος… Βεργκάρα τον Νοέμβριο του 2015. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο Breakers στο Palm Beach της Φλόριντα. Το νυφικό έφτιαξε ο σχεδιαστής που λατρεύουν οι σταρ, ο Ζουχέιρ Μουράντ. Γύρω από τη Σοφία και τον Τζον στήθηκε ένα παραμυθένιο σκηνικό με εκατοντάδες λουλούδια, ενώ η νύφη ανέβασε πολλές φωτογραφίες στο Instagram, ώστε να χαρούν και οι θαυμαστές της με τη χαρά της –και να δουν πώς παντρεύονται οι πλούσιοι. Το κάνει συχνά αυτό. Ανεβάζει σχεδόν σε καθημερινή βάση φωτογραφίες από τη δουλειά αλλά και την προσωπική ζωή της στα μέσα μαζικής δικτύωσης, επικοινωνώντας έτσι με τους θαυμαστές της και επιβεβαιώνοντας πως ξέρει να παίζει πολύ καλά το παιχνίδι των δημόσιων σχέσεων. Η επίσημη σελίδα της στο Facebook έχει περισσότερους από 9.000.000 ακολούθους, ενώ η σελίδα της στο Instagram (το οποίο φαίνεται πως της αρέσει πολύ) έχει γύρω στους 14.000.000 ακολούθους!

Χωρίς ντροπή

Εξυπνη επικοινωνιακά κίνηση αποδείχθηκε και η περσινή γυμνή φωτογράφισή της. Η λατίνα σταρ φωτογραφίστηκε (σχεδόν) όπως τη γέννησε η μαμά της για το «Women’s Health» και δήλωσε: «Βλέπετε μια γυναίκα 45 ετών που δεν φοβάται να δείχνει το σώμα της. Οι εποχές έχουν αλλάξει, τώρα δεν είναι μόνο τα νεαρά κορίτσια που μπορούν να γίνουν εξώφυλλο σε περιοδικά». Μίλησε με θάρρος (με το θάρρος που της δίνει βεβαίως το αγέραστο κύτταρό της) για αυτό το σώμα: «Τα γόνατά μου είναι σε κακή κατάσταση, έχω πολύ λεπτά κόκαλα, μετά βίας μπορώ να κάνω μερικά πους απς. Θα ήθελα να είμαι πιο αθλητικός τύπος, κάτι τέτοιο όμως είναι σχεδόν αδύνατον όταν έχεις τέτοια γιγάντια στήθη». Διατηρώντας πάντα το χιούμορ της μίλησε και για την απέχθειά της για τη γυμναστική: «Είναι για μένα μαρτύριο! Εχω χάλια διάθεση πριν γυμναστώ επειδή ξέρω πως θα γυμναστώ, έχω χάλια διάθεση ενώ γυμνάζομαι, έχω χάλια διάθεση και όταν τελειώσει η γυμναστική και πρέπει να κανονίσω πότε θα γίνει το επόμενο μάθημα. Δυστυχώς ο άνδρας μου έχει φτιάξει ένα πολύ ωραίο γυμναστήριο στο σπίτι και δεν έχω καμία δικαιολογία».

Επιτυχία διαρκείας

Δεν έχει και ανάγκη, αν κρίνουμε από τη θελκτική εικόνα της και στα νέα επεισόδια της σειράς «Modern family», ο ένατος κύκλος της οποίας ολοκληρώνεται σε μερικές ημέρες, στις 11 Απριλίου. Ομως όχι, η Βεργκάρα δεν θα μείνει άνεργη. Οπως έχει ανακοινωθεί, η σειρά θα έχει και δέκατο κύκλο, των 22 επεισοδίων, που θα είναι πιθανώς ο τελευταίος. Για την ιστορία, το σίριαλ ξεκίνησε να προβάλλεται στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, για να διαγράψει εντυπωσιακή πορεία. Τον πρώτο κύκλο παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 9.490.000 τηλεθεατές, τον δεύτερο 11.890.000, τον τρίτο 12.930.000, τον τέταρτο 12.310.000, τον πέμπτο 11.790.000, τον έκτο 11.910.000, τον έβδομο 9.830.000 και τον όγδοο 8.790.000. Η «Modern family» έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους με πέντε Εmmy καλύτερης κωμωδίας και με Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας. Η δε Βεργκάρα, παράλληλα με την τηλεοπτική, συνεχίζει και την κινηματογραφική καριέρα της, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να κάνει και στη μεγάλη οθόνη κάποια πραγματικά μεγάλη επιτυχία. Τελευταία ταινία στην οποία εμφανίζεται είναι το «The brits are come», μια κωμωδία αμερικανικής, καναδικής και αγγλικής συμπαραγωγής όπου συμπρωταγωνιστεί με την Ούμαν Θέρμαν και τον Τιμ Ροθ. Απομένει να δούμε τι θα κάνει στη μετά τη «Modern family» εποχή. Αν και, ακόμα και αν δεν ξαναπαίξει, η σέξι Κολομβιανή με την αστεία προφορά έχει ήδη γράψει τη δική της ιστορία στον κόσμο της showbiz.

Είπε…

Ημουν η κλόουν της τάξης μου στο καθολικό σχολείο όπου πήγαινα, αλλά τότε δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα μπορούσα να ζήσω από αυτό.

Καταλαβαίνω τα αγγλικά, διαβάζω και γράφω τέλεια στα αγγλικά, η προφορά μου όμως αποκλείεται να διορθωθεί.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να μένουν παντρεμένοι μόνο και μόνο επειδή έχουν παιδιά, αυτό θα ήταν ένα μαρτύριο για όλους.

Είναι καταπληκτικό να κάνεις παιδί πολύ νέα. Ολοι οι φίλοι μου τώρα έχουν πανικοβληθεί επειδή δεν βρίσκουν κάποιον για να κάνουν μαζί του παιδί. Εγώ το έχω ήδη έτοιμο.

Νομίζω πως θα με αντιμετωπίζουν πάντα στερεοτυπικά (η σέξι Λατίνα), αυτό όμως δεν με τρομάζει.

Είμαι κατά των αισθητικών επεμβάσεων, των μπότοξ και των φίλτρων.

Είμαι ατρόμητη, δεν δειλιάζω. Είμαι Κολομβιανή! Ακόμα και όταν συμβαίνουν πράγματα τρομερά, εγώ προχωρώ.

Οταν ήρθα στις ΗΠΑ δεν ήξερα να φτιάχνω καφέ, γιατί στην Κολομβία τον καφέ μάς τον έφτιαχναν οι υπηρέτριες.

Η ομορφιά είναι στην πραγματικότητα θέμα αυτοπεποίθησης. Οταν αισθάνεσαι όμορφη,

είσαι όμορφη.

5+1 πράγματα που (πιθανώς) δεν γνωρίζουμε

Είναι φυσική ξανθιά. Αρχισε να βάφει τα μαλλιά της έπειτα από προτροπές του μάνατζέρ της για να μοιάζει περισσότερο Λατίνα.

Το 2001 ίδρυσε στην πατρίδα της το φιλανθρωπικό ίδρυμα Peace and hope for the children of Colombia.

Πρώτη εξαδέλφη της και θετή αδελφή της είναι η επίσης ηθοποιός και μοντέλο Σάντρα Βεργκάρα – παιδί της φιλάσθενης αδελφής της μητέρας της, το οποίο η μητέρα της υιοθέτησε.

Πρόσφατα τιμήθηκε από το Ταμείο Ερευνας για τον Γυναικείο Καρκίνο για τη συνεισφορά της στη μάχη κατά της νόσου.

 Στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο, πρόπερσι ανέβασε μια φωτογραφία και πέρυσι ένα σύντομο βίντεο στα social media, που τη δείχνουν να κάνει μαστογραφία.

 Το 2015 απέκτησε το δικό της αστέρι στη χολιγουντιανή Λεωφόρο της Δόξας.