Αλλάζει τροπή μία από τις σημαντικότερες δίκες στον κόσμο του θεάματος ή πρόκειται για ένα επεισόδιο ανάμεσα σε άλλα; Οπως κι αν έχει, στη δίκη του Μπιλ Κόσμπι, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση, ο δικαστής δέχεται πλέον ως μάρτυρα υπεράσπισής του ένα μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Τεμπλ που φαίνεται να ανατρέπει τους ισχυρισμούς της ενάγουσας Αντρέα Κόνσταντ περί βιασμού. Οι καταθέσεις δύο διοικητικών υπαλλήλων έπεισαν τον δικαστή που χειρίζεται την υπόθεση του αμερικανού τηλεπαρουσιαστή να δει με προσοχή την κατάθεση της ακαδημαϊκής συμβούλου στο Τεμπλ Μάργκεριτ Τζάκσον, την οποία δεν είχε δεχτεί στην έναρξη της δίκης το περασμένο καλοκαίρι. Η βασική ενάγουσα Αντρέα Κόνσταντ είχε δηλώσει ότι δεν γνωριζόταν με την Τζάκσον. Ομως εκείνη είχε ισχυριστεί στη δικηγόρο του Κόσμπι ότι σε κατ’ ίδίαν συζήτηση με την Κόνσταντ την άκουσε να της λέει ότι ο τρόπος για να βγάλει χρήματα είναι να κατηγορήσει κάποιον διάσημο για σεξουαλική επίθεση.

Οι κατηγορίες. Η συνήγορος του Κόσμπι προσπαθεί πλέον να πλήξει την αξιοπιστία της Κόνσταντ, γυμνάστριας στο πρόγραμμα μπάσκετ γυναικών του κολεγίου, η οποία έχει καταθέσει ήδη το 2004 ότι ο Κόσμπι τη νάρκωσε και στη συνέχεια της επιτέθηκε σεξουαλικά στο σπίτι του έξω από τη Φιλαδέλφεια. Από την πλευρά του ο 80χρονος τηλεαστέρας και απόφοιτος του ίδιου κολεγίου είχε ισχυριστεί ότι το σεξ με την Κόνσταντ ήταν συναινετικό. Οι εισαγγελείς λένε ότι η Κόνσταντ είναι μία μόνο από τις πολλές γυναίκες που δέχθηκαν επίθεση από τον Κόσμπι. Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο Κόσμπι έπεσε θύμα πλεκτάνης για να βγάλουν οι κατήγοροί του «χρήματα από έναν πλούσιο πρωταγωνιστή της ψυχαγωγίας».

«ΥΠΟΠΤΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ». Οι δικαστές, πάντως, σύμφωνα με τους «New Υork Times», αναμένεται να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της Τζάκσον. Μέσα στα δικόγραφά τους σχολιάζουν ως «ύποπτες τις προθέσεις γύρω από τις οποίες κινείται η μαρτυρία της Τζάκσον» χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο δικαστής πάλι δήλωσε ότι οι ένορκοι θα ακούσουν στο επόμενο διάστημα την αγωγή που άσκησε η Κόνσταντ εναντίον του Κόσμπι, η οποία έληξε με οικονομικό διακανονισμό μεταξύ τους το 2006. Από την πλευρά της η Τζάκσον σε μία ένορκη κατάθεση ανέφερε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ταξίδεψε με τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Τεμπλ και ήταν συγκάτοικος στο δωμάτιο με την αρχηγό της αποστολής Αντρέα Κόνσταντ. Στο Ροντ Αϊλαντ, εξάλλου, στη διάρκεια ενός ταξιδιού τους είδαν στις τηλεοπτικές ειδήσεις ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας ενός σημαίνοντος προσώπου κατά γυναικών. Σύμφωνα με την Τζάκσον, η Κόνσταντ της απάντησε ότι είχε μία παρόμοια εμπειρία. Μετά είπε ότι δεν δέχτηκε ακριβώς επίθεση αλλά ότι θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα εφόσον έλεγε στις Αρχές ότι αυτό της είχε συμβεί.

Η Τζάκσον δηλώνει, λοιπόν, ότι βγάζει το συμπέρασμα πως η Κόνσταντ έστησε κάτι εις βάρος μιας διασημότητας σύμφωνα με το σχέδιό της, όπως της είχε εκφράσει τότε. Η δικηγόρος της εισαγγελικής αρχής προσπαθεί να μη γίνει δεκτή η μαρτυρία της Τζάκσον διότι δεν αποδεικνύει τίποτε για την κατάσταση του εναγόμενου, αφού δεν μίλησε για τον Μπιλ Κόσμπι. Ωστόσο ένας άλλος δικηγόρος της Πενσιλβάνια επιμένει ότι η εμφάνιση του οικονομικού διακανονισμού στα στοιχεία της υπόθεσης βάζει τη δίκη σε άλλο πλαίσιο. «Από τη μια πλευρά η υπεράσπιση θα επιχειρήσει να φανεί ότι σε όλη τη διαδικασία της ποινικής και αστικής υπόθεσης το κίνητρο της Κόνσταντ ήταν οικονομικό. Και σ’ αυτήν την περίπτωση το σώμα των ενόρκων θα διερωτηθεί γιατί κάποιος που είναι αθώος δέχεται να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό αφού δεν έχει κάνει τίποτα κακό;».