Ημέρα Παρασκευή 8 Ιουνίου αποφάσισε την τελευταία στιγμή το υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων που προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια (ημερήσια και εσπερινά). Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν για την κατηγορία αυτή όπως κάθε χρόνο με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Μία ημέρα νωρίτερα, στις 7 του μήνα, θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ημερήσιων και εσπερινών).

Το φετινό εξεταστικό πρόγραμμα είναι προφανές ότι φτιάχτηκε για τους… γιατρούς. Για την κατηγορία των υποψηφίων των ιατρικών σχολών (3ο Επιστημονικό Πεδίο) έχει προβλεφθεί ένας χαλαρός εξεταστικός «δρόμος» και αρκετές ημέρες χαλάρωσης πριν ολοκληρωθούν τα μαθήματα που απαιτούνται για την επιστημονική κατεύθυνσή τους (Φυσική και Βιολογία). Αντίθετα, πιεσμένο είναι το πρόγραμμα των υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (ανθρωπιστικές σπουδές), του 2ου (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές σχολές) και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (οικονομικές σχολές), οι οποίοι εντός μίας εβδομάδας ολοκληρώνουν όλες τις πανελλαδικές τους δοκιμασίες.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ. Από την άλλη πλευρά, η φετινή εξεταστική διαδικασία ξεκινάει με ένα παράδοξο: λόγω της τεράστιας αναδιάταξης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και της συγχώνευσης περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πολλοί υποψήφιοι για τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας θα εισαχθούν σε τμήματα που την επαύριον της εισαγωγής τους… δεν θα υπάρχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικού και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το οποίο το ίδρυμα ζήτησε φέτος 270 υποψηφίους, ενώ η Σύγκλητός του έχει ήδη αποφασίσει την κατάργησή του και τη δημιουργία στη θέση του δύο νέων τμημάτων.

Στην ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση, η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, που θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, θα είναι φέτος σχεδόν «θέμα τύχης». Συνολικά διαφαίνεται η εξαφάνιση των ΤΕΙ από τον ακαδημαϊκό χάρτη τα επόμενα χρόνια και μια αμφίβολης ποιότητας αναβάθμισή τους σε πανεπιστημιακά τμήματα.

Ετσι, οι περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι της φετινής εξεταστικής διαδικασίας θα αντιμετωπίσουν τον Ιούνιο μια διαφορετική εικόνα σε ό,τι αφορά τις θέσεις εισακτέων αλλά και σε ό,τι αφορά τα Επιστημονικά Πεδία και την κατανομή των τμημάτων μέσα σε αυτά.

Φέτος καταργείται το 4ο Επιστημονικό Πεδίο στο οποίο είχαν «απομονωθεί» τα προηγούμενα δύο χρόνια οι παιδαγωγικές σχολές, οι οποίες και πλέον μοιράζονται στα υπόλοιπα 4 Επιστημονικά Πεδία. Ετσι, οι σχολές των Παιδαγωγικών φέτος δεν θα απαιτούν την υποχρέωση εξέτασης των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας (πράγμα που είναι αλήθεια ότι ξενίζει καθώς πρόκειται για αποφοίτους σχολών που προορίζονται για την εκπαίδευση).

Δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι η απουσία φέτος ιδρυμάτων ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης στην περιοχή της Αττικής και η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Να μη λησμονήσουμε εδώ τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των εισακτέων φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (κατά 4.000 άτομα), κάτι που φαίνεται ότι θα «βουλιάξει» τα κεντρικά ιδρύματα της χώρας.

Πέφτει η αυλαία στις 19 Ιουνίου

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ολοκληρωθούν φέτος για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων στις 19 Ιουνίου με τη Βιολογία, ενώ για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων στις 21 Ιουνίου.

Ωρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08.30, κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης έως τις 08.00.

Τα ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν από 22 έως 30 Ιουνίου.