Μαξιλάρι ασφαλείας με κυρίαρχο συστατικό την άντληση ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να παρατηρεί από απόσταση ασφαλείας την πορεία των αγορών. Επί του παρόντος τα σχέδια δύο εκδόσεων τριετών και δεκαετών ομολόγων έως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος του ESM έχουν μπει στο συρτάρι εξαιτίας της έντονης αβεβαιότητας στις αγορές αλλά στον ΟΔΔΗΧ δεν φαίνεται να ανησυχούν. Λεφτά υπάρχουν.

Οπως προκύπτει από δηλώσεις του τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Σταϊκούρα, στο τέλος Φεβρουαρίου τα ρέπος, τα δανεικά δηλαδή που αντλεί από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης το υπουργείο Οικονομικών, είχαν αγγίξει τα 21 δισ. ευρώ. «Η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω στην ενίσχυση ρευστότητας της οικονομίας», επισημαίνει ο Σταϊκούρας αναδεικνύοντας παράλληλα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες κατά 240 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Μετά την έκδοση επταετών ομολόγων τον Φεβρουάριο με τσιμπημένο κόστος (3,5%), οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολούθησαν έντονα ανοδική πορεία πέφτοντας θύμα της αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Πριν την έκδοση των επταετών το σχέδιο προέβλεπε δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, με τους πλέον αισιόδοξους να μην αποκλείουν ακόμα και έκδοση ομολόγων διάρκειας μεγαλύτερης της δεκαετίας. Το στόρι προς το παρόν δεν βγαίνει.

«Οι αγορές σε αυτή τη φάση είναι απαγορευτικές» εκτιμά στέλεχος της αγοράς σηκώνοντας τα χέρια ψηλά όταν ερωτάται για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης ή κλιμάκωσης των πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα το επόμενο διάστημα. Η απειλή εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας στη μεγάλη εικόνα αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος σε συνάρτηση με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε απόπειρα ασφαλούς πρόβλεψης, σημειώνει η ίδια πηγή.

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ. Χθες πάντως, μετά το δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt» αναφορικά με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων διευθέτησης του ελληνικού χρέους από τη Γαλλία και τον ESM, οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα αμβλύνθηκαν αισθητά. Στους δεκαετείς τίτλους οι αποδόσεις υποχώρησαν στο 4,099% από 4,266% τη Μ. Τρίτη, αν και λίγο πριν την έκδοση του επταετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο (μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης) είχαν διαμορφωθεί έως και σε 3,6%.

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ανέφερε ότι η ελάφρυνση χρέους βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ εκτιμώντας πως σε αντιδιαστολή με τη σταθερά αρνητική στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η αντίσταση του Βερολίνου πλησιάζει στο τέλος».

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, δήλωσε πως «η Ελλάδα υλοποίησε πραγματικά αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα, η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, η ανεργία πέφτει». Αποφεύγοντας να σχολιάσει ευθέως τις πληροφορίες περί διευθέτησης χρέους σημείωσε πως «στόχος είναι να ολοκληρωθεί καλά το πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο είναι σε εξέλιξη».