Το πράσινο φως στην Ελληνικός Χρυσός να συνεχίσει την επένδυσή της στη Χαλκιδική έδωσε το διαιτητικό δικαστήριο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς πέταξε το γάντι στην κυβέρνηση, καλώντας το ελληνικό Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της σύμβασης μεταβίβασης που περιλαμβάνουν την έκδοση των αδειών που εκκρεμούν για το έργο των Σκουριών. Το αρμόδιο υπουργείο από την πλευρά του θυμίζει την υποχρέωση παραγωγής καθαρού χρυσού.

Η διαιτησία απέρριψε το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου να αναγνωριστεί ότι η τεχνική μελέτη μεταλλουργίας του Μαδέμ Λάκκου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων Σκουριών και Ολυμπιάδας, που υπεβλήθη τον Δεκέμβριο του 2014 από την Ελληνικός Χρυσός, συνιστά παράβαση των διατάξεων της σύμβασης μεταβίβασης.

Σε δηλώσεις του αναφορικά με την απόφαση ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold σημείωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί το θεμέλιο για την προώθηση του διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να συμφωνήσουν τα κοινά αποδεκτά και ξεκάθαρα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο διευκρινίζει ότι οι διαιτητές αναγνώρισαν ομόφωνα πως η εκμετάλλευση περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή καθαρού χρυσού και πως η μη παραγωγή καθαρού χρυσού αποτελεί παραβίαση της σύμβασης. Επιπλέον, η πλειοψηφία των δικαστών αποφάσισε ότι οι μέχρι τώρα παραλείψεις από την πλευρά της Eldorado Gold δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση παραβίασης της σύμβασης.

«Σεβόμενο την απόφαση του δικαστηρίου, το Δημόσιο και συγκεκριμένα το υπουργείο Ενέργειας υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, τηρώντας απαρέγκλιτα τρία κριτήρια και συγκεκριμένα τους περιορισμούς που επιβάλλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία, και τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου 2003 με την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης, η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 3220/2004 και περιήλθαν στην κυριότητα της Ελληνικός Χρυσός τα μεταλλευτικά δικαιώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που περιλαμβάνουν τα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα, στο Στρατώνι και στις Σκουριές στη Χαλκιδική.