Μπορεί οι τιμοληψίες στην αγορά να δείχνουν μικρή υποχώρηση των τιμών, σε ποσοστό που φτάνει το 1,8%, στο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, ωστόσο αυτό δεν το αισθάνονται στις τσέπες τους οι καταναλωτές. Η συνολική δαπάνη ενός νοικοκυριού για το παραδοσιακό τραπέζι του Πάσχα φτάνει ούτε λίγο ούτε πολύ να είναι ίση με το 1/5 του βασικού μισθού.

Οι μειώσεις των τιμών, απόρροια του έντονου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που προσπαθούν να φρενάρουν την πτώση της κατανάλωσης, μοιάζουν να μην επηρεάζουν θετικά τους καταναλωτές, που από την αρχή της οικονομικής κρίσης και την εφαρμογή των Μνημονίων βλέπουν τα εισοδήματα να εξανεμίζονται από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και από φόρους.

Ετσι η μείωση του κόστους στο φετινό πασχαλινό τραπέζι θεωρείται για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους ως ανεπαίσθητη, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό διαμορφώνεται στα 92,70 ευρώ από 94,40 ευρώ που ήταν πέρυσι, όταν ο βασικός μισθός ενός εργαζομένου είναι μόλις στα 586 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τιμοληψιών που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η υποχώρηση κατά 1,8% που αναμένεται να σημειώσει το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού προκύπτει κατά κύριο λόγο από τη γενικότερη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά κατά 4%, αλλά και στα προϊόντα σουπερμάρκετ κατά 1,8%. Ωστόσο, με βάση τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στη Βαρβάκειο, η τιμή του αρνιού και του κατσικιού παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με συνέπεια το κόστος των καταναλωτών επί των συγκεκριμένων αγαθών να παραμένει αμετάβλητο.

Παράλληλα το ΙΝΕΜΥ διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, των οποίων η κατανάλωση στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας εμφανίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα αυξημένη. Και στα είδη αυτά παρατηρείται μια μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,9%.

Την ίδια ώρα, υποτονική φαίνεται να είναι ακόμα η κίνηση στην αγορά, αν και οι έμποροι εκτιμούν ότι θα παρουσιάσει οριακή αύξηση της τάξης του 1%-1,2% σε σχέση με πέρυσι. «Οι εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ για την τόνωση των πωλήσεων εδράζονται τόσο στην ετήσια καταγεγραμμένη αύξηση κατά 0,9% του δείκτη κύκλου εργασιών αλλά και του ΑΕΠ κατά 1,4%, μεταξύ των τελευταίων δύο ετών, όσο και στις θετικές προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα του τρέχοντος έτους. Εντούτοις και επειδή το 2018 αποτελεί ένα έτος καμπής για την ελληνική οικονομία, πρέπει να γίνει σαφές πως η ανοδική πορεία των οικονομικών δεικτών πρέπει να συμβαδίζει με τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας και την τόνωση του εγχώριου επιχειρείν. Γενικά, η πασχαλινή αγορά είναι περιορισμένη σε χρόνο και χρήμα, μικρή σε διάρκεια και τζίρο, αλλά πολύ σημαντική για το λιανικό εμπόριο» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Την ίδια ώρα σε αυστηρούς ελέγχους ενόψει του Πάσχα προχωρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ολες οι υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου βρίσκονται σε αυξημένη κινητικότητα, ελέγχοντας τη διακίνηση προϊόντων σε όλα τα στάδια, από τις πύλες εισόδου και τους τόπους παραγωγής μέχρι τους χώρους πώλησης, με στόχο την αποφυγή παράνομων ελληνοποιήσεων σε αμνοερίφια αλλά και την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού. Ενώ ειδικά στα αμνοερίφια ελέγχονται όλες οι εισαγωγές από την αρχή της χρονιάς μέχρι την ημέρα έναρξης εφαρμογής της υποχρεωτικής αναγραφής στις ταμειακές μηχανές των χωρών προέλευσης του κρέατος, δηλαδή μέχρι τις 19 Απριλίου 2018.