Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η χώρα του μπορεί να χτυπήσει στόχους και πέραν των συνόρων της ανά πάσα στιγμή, η Τουρκία ετοιμάζεται να υποδεχθεί σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ερντογάν και Πούτιν θα παρακολουθήσουν το απόγευμα, συμβολικά μέσω τηλεδιάσκεψης, την τελετή θεμελίωσης του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακουγιου, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η ρωσική εταιρεία Rosatom στις ακτές απέναντι από την Κύπρο.

Αύριο καταφθάνει στην Αγκυρα και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, και οι τρεις ηγέτες θα έχουν σύνοδο κορυφής, στην οποία θα συζητηθούν το φλέγον θέμα της Συρίας και οι εξελίξεις εκεί, καθώς ο τουρκικός στρατός ήδη δρα στο συριακό έδαφος με στόχο να εκδιώξει όσο πιο μακριά γίνεται από τα σύνορά του τους κούρδους μαχητές που συνεργάζονται με τη διεθνή δύναμη. Ο Ερντογάν έχει απειλήσει ότι οι Τούρκοι θα μπουν και σε ιρακινό έδαφος, αν χρειαστεί, μια απειλή που ανανέωσε χθες με τη δήλωση περί χτυπήματος στόχων πέραν των συνόρων.

Ολα τα μάτια όμως είναι στραμμένα στις συναντήσεις που θα έχει ο Ερντογάν με τον Πούτιν, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία υπάρχει μεγάλη ένταση στις σχέσεις Κρεμλίνου – Δύσης μετά την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξικό παράγοντα του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία. Δεκάδες διπλωμάτες έχουν απελαθεί και από τις δύο πλευρές, με αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμα και για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Ετσι η συγκυρία της επίσκεψης Πούτιν στην Αγκυρα, η οποία αρνήθηκε να απελάσει ρώσους διπλωμάτες, αποκτά ευρύτερες διαστάσεις. Οι δύο πρόεδροι θα πάρουν μέρος σήμερα μαζί με υπουργούς τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών και κατόπιν θα παρακολουθήσουν μέσω βίντεο την τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού εργοστασίου, που αρχίζει να κατασκευάζεται από τη ρωσική εταιρεία Rosatom στη νότια επαρχία Μερσίνη. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και είχαν εκφραστεί πολλές ανησυχίες για την επιλογή της, αλλά τελικά η συμφωνία έκλεισε με τη ρωσική εταιρεία έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εργοστάσιο – απάντηση. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε χθες πως το Ακουγιου θα αποτελέσει «απάντηση» σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για να ζήσει και να επενδύσει κάποιος στην Τουρκία. Η Rosatom κατέχει την πλειονότητα των μετοχών με 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% αρχικά είχε προγραμματιστεί να δοθεί σε τουρκικό κονσόρτσιουμ τριών κατασκευαστικών εταιρειών με το όνομα Cengiz – Kolin – Kalyon. H Kolin και η Kalyon πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το πρότζεκτ, επικαλούμενες αδυναμία να συμφωνήσουν στους εμπορικούς όρους. Η Rosatom ενημέρωσε ότι έχει στόχο να φέρει την τουρκική κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την EUAS, ως νέο μέτοχο.

Πέραν του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιου, Αγκυρα και Μόσχα φαίνεται να διαμορφώνουν μια πιο στενή οικονομική συνεργασία, ενώ συνεχίζουν να βρίσκονται σε συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας, παρότι έχουν διαφορετικές θέσεις. Τον Δεκέμβριο ανακοίνωσαν συμφωνία να αγοράσει η Τουρκία βαλλιστικούς πυραύλους S-400 από τη Ρωσία, που προκάλεσε αντιδράσεις από τους εταίρους της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, πρόσφατα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία εάν προχωρήσει η συμφωνία για τους S-400.

Χθες, πάντως, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να πραγματοποιήσουν συνάντηση κορυφής στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας στις 20 Μαρτίου. Μια πιθανή σύνοδος που δεν αποκλείεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον τούρκο ομόλογό του.