Μια κόντρα άνευ προηγουμένου έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον πρόεδρο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης. Ο μεν καταγγέλλει εκβιασμούς και μικροπολιτικά παιχνίδια, ενώ ο δε κάνει λόγο για προσπάθεια άλωσης του νοσοκομείου, που αποτελεί ένα από τα πλέον δραστήρια και σύγχρονα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κόντρα μαίνεται εδώ και μήνες, εντούτοις βγήκε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα. Αφορμή η αιχμηρή ανακοίνωση του Πολάκη, με την οποία ενημέρωνε «προς πάσα κατεύθυνση πως ούτε οι εκβιασμοί μάς αγγίζουν ούτε αυτοί θα σταθούν ικανοί να μας αποτρέψουν από την επανίδρυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε άλλη βάση».

Είχε προηγηθεί η προσφυγή του προέδρου του νοσοκομείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου κανονισμού του νοσοκομείου και συγκεκριμένα κατά της αλλαγής τρόπου ορισμού του γενικού διευθυντή, κίνηση που ο Πολάκης εξέλαβε ως «αντάρτικο».

Με επταμελές ΔΣ. Σημειώνεται ότι το Παπαγεωργίου είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ και διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο: τρία μέλη υποδεικνυόμενα από το Ιδρυμα Παπαγεωργίου, τρία οριζόμενα από τον υπουργό Υγείας και ένα υποδεικνυόμενο από τη Σύγκλητο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η χθεσινή απάντηση του προέδρου του νοσηλευτικού ιδρύματος Βασίλη Παπά έριξε επιπλέον λάδι στη φωτιά. «Θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι η πρώτη φορά στα 18 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου που υπάρχει αντιδιαμετρική αντίληψη μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και αυτό οφείλεται στην ορατή προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο να έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή του γενικού διευθυντή, προκειμένου να διορίσει άτομο δικής του επιλογής για να διευθύνει το Παπαγεωργίου» σημειώνει μεταξύ άλλων ο ίδιος. Και προσθέτει: «Και αυτό, όπως είναι γνωστό, έρχεται σε αντίθεση με τη σύμβαση που έχει υπογράψει και ψηφίσει ομόφωνα το ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν είναι δυνατόν, δεν είναι σύννομο να τροποποιηθεί μονομερώς με απόφαση υπουργού».

Παραπληροφόρηση. Μάλιστα, ο Βασίλης Παπάς δεν διστάζει να κατηγορήσει τα τρία μέλη του ΔΣ που έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση, κατηγορώντας τα για παραπληροφόρηση και υπονόμευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτίες της πολύμηνης τριβής ανάμεσα στα τρία διορισμένα κυβερνητικά μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου και του προέδρου είναι μεταξύ άλλων να προχωρήσει (και) το Παπαγεωργίου σε ατομικές συμβάσεις με τους εργαζομένους στην καθαριότητα και τη φύλαξη.

Εντούτοις, ο πρόεδρος επιμένει ότι μια τέτοια απόφαση θα ζήμιωνε το νοσοκομείο. Επιπλέον, μήλον της Εριδος αποτελεί και η κωλυσιεργία για την προκήρυξη νομικού συμβούλου.

Παρά ταύτα ο Βασίλης Παπάς αναγνωρίζει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας «πως επί των ημερών σας το νοσοκομείο χρηματοδοτήθηκε ικανοποιητικά σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, καθώς επίσης και στο πλαίσιο των γενικών δυνατοτήτων σε προσλήψεις προσωπικού».

Σε κάθε περίπτωση η εν εξελίξει προσωπική και δικαστική πλέον διαμάχη έχει ως συνέπεια να «παγώσει» ο νέος κανονισμός του νοσοκομείου, που σύμφωνα με τους εργαζομένους αποτυπώνει την πραγματική εικόνα τόσο στις υπηρεσίες που προσφέρει όσο και στις ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας του αυξημένου φόρτου.

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Ειδικότερα, στα χαρτιά φαίνεται ότι το Παπαγεωργίου διαθέτει 625 κλίνες ενώ στην πράξη είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς 775 (ο νέος Οργανισμός που έχει ανασταλεί έως την εκδίκαση της υπόθεσης, τον Οκτώβριο, προέβλεπε 800). Σημειώνεται δε ότι στις εφημερίες καταφθάνουν στα Επείγοντα τουλάχιστον 1.000-1.200 ασθενείς, προσέλευση αντίστοιχη του Ευαγγελισμού στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα είναι η πληρότητα σε κλινικές πρώτης γραμμής όπως είναι η Παθολογική και η Καρδιολογική να αγγίζει ακόμη και το 160%, καθώς ακόμη και εφτά ασθενείς στριμώχνονται σε τετράκλινους θαλάμους. Και όμως, η μαινόμενη κόντρα έχει προκαλέσει εμπλοκή στην πρόσληψη εννέα ειδικευμένων ιατρών, που κρίνονται απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων, παρότι το Παπαγεωργίου εξυπηρετεί περίπου το 40%-45% των ασθενών της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 250, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Χαμένοι, δε, είναι και 18 εργαζόμενοι, οι οποίοι ήλπιζαν σε σχετικές μετατάξεις, καθώς στα χρόνια της εργασίας τους αναβάθμισαν την εκπαίδευσή τους.