Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία Αλεξάντρ Γιακοβένκο δήλωσε την Κυριακή ότι η υπόθεση Σκριπάλ, είναι μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινωνίας, την οποία διεξάγουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, ένας Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος και η κόρη του Γιούλια, νοσηλεύονται από τις 4 Μαρτίου που δέχτηκαν επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι ενορχήστρωσε την επίθεση και απέλασε 23 ρώσους διπλωμάτες. Πολλές άλλες χώρες απέλασαν ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Λονδίνο.

«Αυτή η προβοκάτσια είναι έργο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Δεν μας έχουν παρουσιάσει στοιχεία, αρνούνται να συνεργαστούν μαζί μας. Αυτή η κατάσταση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι μια προβοκάτσια των μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε στο δίκτυο NTV ο Γιακοβένκο.

Ο ίδιος είπε ότι το Λονδίνο επιδίωκε να αποκρύψει το γεγονός ότι αποδέχτηκε σχεδόν όλους τους όρους που του έθεσαν οι Βρυξέλλες στις συνομιλίες για το Brexit και ήθελε να εμφανιστεί ως δύναμη αποτροπής απέναντι στην αποκαλούμενη «ρωσική απειλή» εξασφαλίζοντας έτσι τη στήριξη τόσο του κοινοβουλίου όσο και των πολιτών.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που της επιρρίπτουν βρετανοί αξιωματούχοι και έχει προσφερθεί να βοηθήσει στις έρευνες. Έπειτα από την απόφαση πολλών χωρών να απελάσουν διπλωμάτες της, η Μόσχα προέβη σε αντίποινα εις βάρος των συγκεκριμένων χωρών.