Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα αρχίζει σήμερα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με την ελπίδα να βρεθεί γρήγορα λύση στο πρόβλημα της απουσίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο νέο ιταλικό κοινοβούλιο.

Τα νέα ισχυρά πρόσωπα της ιταλικής πολιτικής, ο Λουίτζι ντι Μάιο (ο αντισυστημικός) και ο Ματέο Σαλβίνι (ο ακροδεξιός) διεκδικούν και οι δύο τη νίκη στις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Ο πρώτος για λογαριασμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S), του πρώτου ιταλικού κόμματος με το 32% των ψήφων και ο δεύτερος διότι κατάφερε να φέρει τη Λέγκα πρώτη πολιτική παράταξη στον δεξιό συνασπισμό που, συνολικά, εξασφάλισε το 37% των ψήφων.

Καθώς κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, αρχής γενομένης από μία κυβέρνηση της Λέγκα με τον M5S. Αλλωστε η προσέγγιση μεταξύ αυτών των δύο κομμάτων επέτρεψε την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας στο τέλος του Μαρτίου.

Ωστόσο, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων προειδοποιούν ότι οι διαβουλεύσεις εκκινούν από το σημείο μηδέν. Και κανείς δεν φαίνεται έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις.

Ο Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι στόχος του είναι να πάει στην κυβέρνηση πριν αποσυρθεί στον νησί της Ισκια, ανοικτά της Νάπολης, για να ξεκουραστεί.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με όλον τον κόσμο, αλλά δεν θα είμαστε υφιστάμενοι κανενός, δεδομένου ότι η κεντρο-δεξιά είναι ο συνασπισμός που πήρε τις περισσότερες ψήφους από τους Ιταλούς», προειδοποίησε από τη σελίδα του στο Faceboοk.

«Η πιο σημαντική πρόκληση που μας περιμένει στο εξής είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα σέβεται τη λαϊκή βούληση», απάντησε από την πλευρά του ο Λουίτζι ντι Μάιο υπενθυμίζοντας ότι το M5S είναι το πρώτο κόμμα της Ιταλίας.

Οι διαβουλεύσεις αρχίζουν αύριο με συνομιλίες ανάμεσα στο πρόεδρο Ματαρέλα και τους προέδρους των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου, καθώς και με τον προκάτοχό του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, πριν αρχίσουν την Πέμπτη οι επί της ουσίας διαβουλεύσεις.

Οι μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες θα γίνουν δεκτές στο Κιρινάλιο, την έδρα της Ιταλικής Προεδρίας, και ο χορός θα κλείσει το απόγευμα με το M5S.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα, μετά τον κύκλο αυτών των συνομιλιών θα ανακοινώσει πιθανότατα, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, νέο κύκλο διαβουλεύσεων, ελλείψει συμφωνίας σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών ανάμεσα στα ιταλικά πολιτικά κόμματα.

Η αριστερά, η οποία υπέστη συντριπτική ήττα στις 4 Μαρτίου, αρνείται προς το παρόν κάθε συζήτηση με τους νικητές των εκλογών, ακόμη και αν υψώνονται φωνές που ζητούν τη συμμετοχή στον πολιτικό διάλογο ως στάση υπευθυνότητας απέναντι στο πολιτικό αδιέξοδο.