Το ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνει πολύ δύσκολες καταστάσεις και βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού», μετά την εισήγηση του Χέρμπερτ Χούμπελ στη FIFA για Grexit. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του, τονίζοντας στην επιστολή του προς τα υψηλά κλιμάκια της παγκόσμιας ομοσπονδίας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και είναι επίσης εμφανές πως ο Χέρμπερτ Χούμπελ επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο για τα όσα έχουν απαράδεκτα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί κι έχει βαρύνουσα σημασία είναι ότι ο αυστριακός αξιωματούχος της FIFA αναφέρει πως εισηγείται Grexit λόγω των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην Τούμπα, δηλαδή στα παιχνίδια ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν σημειωθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας στα γήπεδα τα οποία οδήγησαν ακόμη και σε διακοπή ή και μη διεξαγωγή των αγώνων. Οι αρνητικές εικόνες των τελευταίων γεγονότων προβλήθηκαν διεθνώς και είμαστε βέβαιοι ότι έχετε πληροφορηθεί αναλόγως» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Χούμπελ.

Δεν είναι λοιπόν τυχαία η αναφορά σε παιχνίδια που δεν ξεκίνησαν (το ματς των Ερυθρολεύκων στην Τούμπα λόγω του τραυματισμού του Οσκαρ Γκαρσία) αλλά και για την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, στην αναμέτρηση με την Ενωση.

Επίσης είναι ενδεικτικό της δυσαρέσκειας Χούμπελ η αναφορά του στη διαγραφή του ΠΑΟΚ από την ECA (European Club Association) και αυτή η τοποθέτηση φανερώνει πολλά για το κλίμα που υπάρχει στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Αναλύοντας λοιπόν ο Χούμπελ την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάνει την εισήγηση για Grexit. «Η Επιτροπή Παρακολούθησης προτρέπει την Επιτροπή Ομοσπονδιών – Μελών της FIFA να αναλύσει χωρίς καθυστέρηση την τρέχουσα κατάσταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA προς συζήτηση. Η Επιτροπή Παρακολούθησης ομόφωνα εισηγείται την άμεση αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο αυστριακός αξιωματούχος.

Είναι πασιφανές πως οι ιθύνοντες της FIFA είναι απογοητευμένοι από τη στάση της διοίκησης Γραμμένου και θεωρούν πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ φέρει μεγάλη ευθύνη για τα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα. «Την 1η Φεβρουαρίου 2018, στην προσπάθειά της να συνδράμει στη συνολική ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέδωσε μία σειρά από συστάσεις προς την ΕΠΟ και ζήτησε την πλήρη υλοποίησή τους. Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα αυτών δεν έχει ληφθεί υπόψη» τονίζει στην επιστολή του ο αυστριακός αξιωματούχος.

Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε ο Χέρμπερτ Χούμπελ άσκησε δριμύτατη κριτική στον Βαγγέλη Γραμμένο, επισημαίνοντας στην προ ημερών συνάντησή τους πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Καταστροφικές συνέπειες

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε πρωτοφανή κατάσταση και απειλείται με έξωση από την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Η χώρα μας απειλείται με διαγραφή από τις τάξεις της FIFA και μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμεί με καταστροφή για την Εθνική και τους συλλόγους. Κι όλα αυτά ενώ στην ΕΠΟ δεν έχουν ακόμα καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν πού έχει οδηγηθεί το ποδόσφαιρό μας με την πολιτική που ακολουθούν.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την ανάρτηση του διευθυντή Επικοινωνίας του Ολυμπιακού Κώστα Καραπαπά στο Facebook: «Αν δεν κατάλαβε ο κύριος Βασιλειάδης ή κάποιος άλλος γιατί πάμε σε Grexit, να βοηθήσουμε: Πάμε σε Grexit γιατί περίμεναν να φύγει ο Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη για να βγάλουν την απόφαση για τον ΠΑΟΚ».