Δεν με εξέπληξε η επιλογή της πολύ καλής και πολύ αριστερής βρετανικής εφημερίδας «Guardian» να επιδιώξει να βγάλει χρήματα οργανώνοντας ομαδικές εκδρομές στη χώρα μας –ο Τύπος σε όλο τον κόσμο χρειάζεται έσοδα. Οσοι συμμετέχουν σε αυτές περιηγούνται τους χώρους όπου τεκμαίρεται η χρεοκοπία. Την πλατεία Συντάγματος όπου φτιάχτηκε το υβρίδιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που τώρα μας κυβερνά (και έγινε κοινοβουλευτική δύναμη η Χρυσή Αυγή). Αλλά και τα νησιά όπου οι καταυλισμοί των προσφύγων προσφέρουν μια ακόμα όψη της χρεοκοπίας. Πολύ καλή είναι και η συμπερίληψη στο πρόγραμμα συνομιλιών με εργαζόμενους στις ΜΚΟ που εποπτεύουν τους καταυλισμούς, είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς πώς στο κενό του κράτους μεγαλουργεί ο επιδοτούμενος επαγγελματικός ανθρωπισμός.

Διάβασα ότι οι εκδρομές αυτές (που κοστίζουν 2.500 στερλίνες για μια εβδομάδα) είναι η σημερινή εκδοχή του οριενταλισμού. Αντί να βλέπουν λέει το φολκλόρ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι σημερινοί Δυτικοευρωπαίοι μπορούν να βλέπουν τον φολκλορισμό της αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό.

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά. Στην πραγματικότητα, ο επαναστατικός τουρισμός, όπου εντάσσεται και το πρότζεκτ του «Guardian», υπήρχε και, απλώς, σήμερα αναβαπτίζεται. Στο παρελθόν, περιοριζόταν σε προσκυνηματικές επισκέψεις στην Κούβα, ζωντανό μαυσωλείο μιας εποχής που σταμάτησε ο χρόνος. Πιο πρόσφατα, όμως, άνοιξαν οι αγορές, αφού προστέθηκε στην επανάσταση και ένα στοιχείο adventure, περιπέτειας. Στις αρχές του 21ου αιώνα, σε αυτού του τύπου τον τουρισμό περιλαμβάνονταν διάφορες πόλεις του δυτικού κόσμου. Σκοπός όσων συμμετείχαν ήταν να τα σπάσουν στο όνομα του ριζοσπαστισμού –σε μια τέτοια εκδρομή στη Γένοβα πήγε να πάρει το βάπττισμα του πυρός και ο Αλέξης Τσίπρας, ατύχησε όμως επειδή η ιταλική αστυνομία γύρισε το πούλμαν του πίσω.

Η Ελλάδα είναι ακόμα σημαντικός προορισμός αυτού του τύπου τουρισμού. Αλλά αυτές οι επισκέψεις δεν αφήνουν συνάλλαγμα: οι επισκέπτες μένουν σε καταλήψεις, περνούν τις μέρες τους στο πανεπιστημιακό «άσυλο» των σχολών του κέντρου και τα βράδια, κυρίως, πλακώνονται με τα ΜΑΤ.

Ο «Guardian», όμως, μεταφέρει τον επαναστατικό τουρισμό απ’ τη μιζέρια του σλίπινγκ-μπαγκ στον λαϊκό θρίαμβο τού «all inclusive». Οσοι συμμετέχουν στα γκρουπ του μπορούν να θαυμάσουν ό,τι κατά κόρον διαθέτει η Ελλάδα: ερείπια. Απλώς, πλάι στα αρχαία ερείπια, τώρα μπορούν να θαυμάσουν και τα νεότερα, τα ερείπια που καπνίζουν ακόμα, στο όνομα μιας κάποιας ασαφούς επανάστασης. Επανάστασης εναντίον της λογικής.