Διαιτητές και βοηθοί από 46 χώρες –αλλά κανένας Βρετανός –θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι στη Ρωσία για να διευθύνουν αγώνες του Μουντιάλ 2018.

Η FIFA ανακοίνωσε χθες τους 36 ρέφερι και τους 63 βοηθούς, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται Βρετανός σε καμία από τις δύο λίστες! Κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 80 χρόνια. Ουσιαστικά η FIFA άσκησε πολιτική στην επιλογή, καθώς άφησε εκτός διαιτητές από κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε μία προσπάθεια να κερδίσει χώρες από όλο τον κόσμο.

Στην αρχική λίστα της FIFA το 2016 ήταν ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο οποίος όμως αποχώρησε από την Πρέμιερ Λιγκ τον Φεβρουάριο του 2017 και μετακόμισε στη Σαουδική Αραβία. Ο Κλάτενμπεργκ σφύριξε στον τελικό του Euro 2016. Η αγγλική ομοσπονδία ζήτησε να αντικατασταθεί, κάτι που όμως αρνήθηκε η FIFA. Μάλιστα σε συνεργασία με την ένωση διαιτητών είχε προτείνει να επιλεγεί ένας από τους επτά διεθνείς, μεταξύ αυτών οι έμπειροι Μάρτιν Ατκινσον, Μάικλ Ολιβερ, Αντονι Τέιλορ. Να σημειώσουμε ότι την Αγγλία εκπροσώπησε στις δύο τελευταίες διοργανώσεις (2010 και 2014) ο Χάουαρντ Γουέμπ, ο οποίος μάλιστα στη Νότια Αφρική σφύριξε και στον τελικό Ισπανίας – Ολλανδίας.

Η UEFA θα εκπροσωπηθεί στη Ρωσία από 10 διαιτητές. Πρόκειται για τους Μπριχ (Γερμανία), Ρόκι (Ιταλία), Τσακίρ (Τουρκία), Καράσεφ (Ρωσία), Κάιπερς (Ολλανδία), Μαρσίνιακ (Πολωνία), Λαχόθ (Ισπανία), Μάζιτς (Σερβία), Σκόμινα (Σλοβενία), Τουρπέν (Γαλλία). Επίσης Αφρική, Ασία, Νότια Αμερική και Βόρεια – Κεντρική Αμερική και Καραϊβική θα εκπροσωπηθούν από 6 διαιτητές, ενώ η Ωκεανία από 2. Οπως έγινε γνωστό από τη FIFA, το VAR θα χειρίζονται διαιτητές που θα επιλέγονται κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.