Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς σταδιακά αναδεικνύονται εστίες έντασης μεταξύ μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι τεκτονικές πλάκες κινούνται στον κυβερνητικό συνασπισμό και καταγράφονται αρκετοί μικροσεισμοί. Η έννοια της συντροφικότητας μπορεί να κυριαρχεί ως όρος στην Αριστερά, αλλά είναι σαφές από τις κινήσεις διαφόρων παικτών ότι το εσωκομματικό παιχνίδι λαμβάνει άγρια μορφή σε πολλές περιπτώσεις.

Ουσιαστικά μερικές από τις εσωτερικές αντιθέσεις, τις διαφορές, τους διαξιφισμούς, τις εντάσεις και τις συγκρούσεις δεν είναι μόνο για τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας, αλλά έχουν και ιδεολογικό υπόβαθρο. Και αυτό διότι βασικοί παίκτες κινούνται με το βλέμμα στο μέλλον και ειδικά κεντρικά πρόσωπα της κυβέρνησης επιχειρούν να αυξήσουν την επιρροή τους.

Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. Η κίνηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να αποδομήσει σημεία της στρατηγικής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ομιλία του, εν μέσω μεγάλης έντασης, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, ήταν χαρακτηριστική και είχε σαφές σήμα. Ο υπουργός Οικονομικών έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι κινείται αυτόνομα και σε πολλά θέματα διαφοροποιείται με ένταση από τον Τσίπρα, έχοντας και ως πολιτικό ιμάντα την εσωκομματική ομάδα των 53.

Ο Τσακαλώτος έχει ήδη στείλει ηχηρό μήνυμα στον Τσίπρα, με τρεις βασικές επισημάνσεις του: α) στέλνουμε κόσμο στη Χρυσή Αυγή με τη συνεχή σκανδαλολογία, όπως ανέφερε στην πλέον πρόσφατη παρέμβασή του, προ τριημέρου από τον Πειραιά και παλαιότερα όταν είπε β) το Μνημόνιο μας δεσμεύει με νέα μέτρα το 2018 αν έχουμε απόκλιση και γ) σε κάθε συμφωνία υπάρχουν και πράγματα που στενοχωρούν τον ελληνικό λαό.

Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική εστία έντασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και δεν είναι απλή ιστορία, καθώς ο υπουργός Οικονομικών προβάλλει συνολική πολιτική πλατφόρμα για την επόμενη μέρα, όσο και εάν γίνεται προσπάθεια να μη δοθεί διάσταση και ρίχνουν τους τόνους.

Παράλληλα και η ομάδα των 53 με τα συνεχή πυρά της κατά υπουργών –Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών –δίνει τον εσωκομματικό αντιπολιτευτικό τόνο, ενισχύοντας τη θεωρία πολλών στον ΣΥΡΙΖΑ ότι πίσω από τα κτυπήματα είναι ο υπουργός Οικονομικών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν δημιουργήσει οι 53, την πολιτική καθοδήγηση των οποίων έχει ο Τσακαλώτος, με τη σφοδρή κατά καιρούς κριτική τους στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές η τοποθέτησή τους είναι πιο σκληρή ακόμα και από τη ΝΔ και υπερτονίζεται η αριστερή οπτική, καθώς τους θεωρούν αρκετά συντηρητικούς για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις προχθές το βράδυ στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ορισμένα μέλη της ομάδας των 53 άσκησαν κριτική στον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα λόγω της απόφασής του να καταθέσει στη Βουλή, μετά το Πάσχα, νομοσχέδιο που θα επιταχύνει τη διαδικασία εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου, ενώ θα αποκλείει από την προσφυγή στην τακτική Δικαιοσύνη όσους επιθυμούν να αμφισβητήσουν με ένδικα μέσα την απόρριψη της αίτησής τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε πολλά σημεία έχει διαφορετική προσέγγιση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο αναπληρωτής υπουργός του, ο Γιώργος Χουλιαράκης, που διατηρεί τακτική πολιτική επαφή με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη που έχει εντελώς διαφορετική θεώρηση από αυτή του υπουργού Οικονομικών.

Ο Σκουρλέτης. Σε αυτό το ενδοκυβερνητικό παιχνίδι εξουσίας έχει τη δική της σημειολογία η πολιτική ζύμωση που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες μεταξύ μελών της ομάδας των 53 και του Νίκου Φίλη. Ο πρώην υπουργός Παιδείας είναι σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ένα πρόσωπο με μακρά διαδρομή και προερχόμενο από το ΚΚΕ εσωτερικού, ο οποίος και διαφοροποιείται από αρκετά μέλη του βασικού πυρήνα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, όπως οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Παππάς. Ο Σκουρλέτης έχει διαφορετική οπτική και θεώρηση για κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. αυτό της διαχείρισης διαφόρων υποθέσεων που χαρακτηρίζονται σκάνδαλα, αρνούμενος την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ο Παππάς. Απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ο Νίκος Παππάς, εκ των πιο στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, που αποκωδικοποιεί πολιτικά τις κινήσεις του υπουργού Οικονομικών. Ο Τσακαλώτος είχε βάλει βέτο στη μετακίνηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι σχέσεις Τσακαλώτου – Παππά έχουν περάσει πολλές διακυμάνσεις, καθώς σε πολλά θέματα έχουν εκ διαμέτρου διαφορετική προσέγγιση, ενώ έναντι της ομάδας των 53 είναι η πολύ δυνατή Ενωτική Κίνηση που είναι ισχυρός πόλος στον ΣΥΡΙΖΑ και η οποία ανοίγει κατά καιρούς ομπρέλα προστασίας και πολιτικής θωράκισης με ιδεολογικό πρόσημο στον Τσίπρα.

Οι άσπονδοι φίλοι του Νίκου Παππά από το εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΚΟ μιλάνε και για το κατά καιρούς εσωτερικό μπρα ντε φερ του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο, ένα πρόσωπο με ιδιαίτερα ανεβασμένη την πολιτική του μετοχή τους τελευταίους μήνες. Είναι δύο πρόσωπα με ισχυρή προσωπικότητα και πολιτική κατάρτιση και ιδεολογική συγκρότηση και ως εκ τούτου στο εσωτερικό παιχνίδι εξουσίας υπάρχουν ενίοτε και προστριβές για ζητήματα στρατηγικής, χωρίς όμως να δημιουργούνται εντάσεις, καθώς παρεμβαίνει πυροσβεστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Καμμένος. Κεντρικό πρόσωπο της τελευταίας περιόδου, λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά, είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος που έχει ανοίξει μέτωπα τόσο με τον Νίκο Κοτζιά όσο και με τον αναπληρωτή του, τον Φώτη Κουβέλη. Ο Καμμένος εμμένει στη γραμμή τού «όχι» στη χρήση του όρου Μακεδονία από την ΠΓΔΜ και έχει εκφράσει τη διαφωνία του σε όλες τις συσκέψεις με τον Τσίπρα. Αν και λέει δημόσια ότι εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών, εντούτοις υπάρχει εκ διαμέτρου αντίθετη θεώρηση για το πώς πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι η σχέση του Πάνου Καμμένου με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας. Αντιμετωπίζει τον Φώτη Κουβέλη ως υφιστάμενό του, παρά τη σημαντική πολιτική διαδρομή του και προ ημερών προκάλεσε μεγάλη ενδοκυβερνητική συζήτηση όταν στη συνέντευξή του είπε ότι ουσιαστικά αυτός αποφασίζει. Η συγκατοίκησή τους δεν είναι εύκολη, αλλά τα προβλήματα που ήδη εμφανίζονται κρύβονται κάτω από το χαλί, λόγω και της τεταμένης κατάστασης με την Τουρκία. Επίσης, η εμμονή του στη χρήση του όρου «όμηροι» για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που είναι στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη τον έχουν φέρει απέναντι τόσο στον Κοτζιά –και στο Μέγαρο Μαξίμου –αλλά και στον Κουβέλη.

Ο Κοτζιάς. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα, έχει καταγραφεί στο παρασκήνιο διαφορετική προσέγγιση για την εξωτερική πολιτική, από δύο σημαντικά κέντρα: από τον Νίκο Κοτζιά και τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη. Σε πολλά σημεία υπάρχουν αποκλίνουσες θέσεις για το πώς πρέπει να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, αλλά και η στάση έναντι της Τουρκίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το μεγαλύτερο βάρος στην υπόθεση της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών έπεσε, όχι στους Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο που δεν μπορούν να συνεργαστούν, αλλά στον Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του χαρακτηρίζεται ήδη διπλωμάτης δύσκολων αποστολών και τον περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη ο Πρωθυπουργός.

Τα κατοικίδια. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες προέκυψαν και νέες εστίας έντασης. Η πρώτη ήταν μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με τον αναπληρωτή του, Γιάννη Τσιρώνη, για το φιάσκο του νομοσχεδίου για τα κατοικίδια ζώα, το οποίο κατατέθηκε, αλλά μετά την οργή πολλών πολιτών, απεσύρθη με εντολή Μαξίμου. Ο Βαγγέλης Αποστόλου δεν γνώριζε την κίνηση του υφισταμένου του και αυτό επιδείνωσε τη σχέση τους.

Στο υπουργείο Εργασίας. Πολεμική ατμόσφαιρα υπάρχει και στο υπουργείο Εργασίας με αφορμή την επιλογή του Στάθη Μαρίνου για τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ, ο οποίος, μετά τις καταγγελίες της ΝΔ για την περίοδο που ήταν σύμβουλος στον ΗΔΙΚΑ, παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του. Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος που ανέλαβε να τον παρουσιάσει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν γνώριζε για τις δραστηριότητές του και μετά τις αποκαλύψεις ζήτησε την παραίτησή του. Αντίθετα, μέχρι την τελευταία στιγμή επέμεινε στην τοποθέτηση του Μαρίνου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Στο Πολιτισμού. Λεπτές ισορροπίες υπάρχουν και στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου ο νέος υφυπουργός Κωνσταντίνος Στρατής έχει ουσιαστικά καπελώσει την υπουργό Λυδία Κονιόρδου, με αποτέλεσμα να είναι εμφανής η ψυχρότητα των δύο.