Η διατύπωση υπονοιών για εμπλοκή ενός ιδιωτικού αστυνομικού, ενός ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρονικών αλλά κι ίσως ενός υπαλλήλου της ΕΥΠ αποτελούν τη νέα φάση στο πολύχρονο θρίλερ της εξαφάνισης του 26χρονου οπτομέτρη Μάριου Παπαγεωργίου το καλοκαίρι του 2012 από το Παλαιό Φάληρο.

Ενα θρίλερ διάρκειας εξι ετών που περιλαμβάνει πολυετείς λανθασμένες έρευνες και αναζητήσεις του άτυχου ανθρώπου από απόκρημνες περιοχές της Μάνης μέχρι εγκαταλειμμένες βάσεις των ΗΠΑ σε διάφορες ορεινές περιοχές της Αττικής. Οπως και ένα «εμπόριο ελπίδας» από κρατουμένους, ιδιώτες, αλλά και ορισμένους ξένους ερευνητές που προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν την αγωνία των συγγενών του άτυχου 26χρονου «πουλώντας» έναντι αδράς αμοιβής ψεύτικες πληροφορίες και ημιτελείς έρευνες. Κι όλα αυτά ενώ έχει ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση, όπου ίσως παρουσιαστούν νέα εμπόδια στην διαλεύκανσή της.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν το άγνωστο παρασκήνιο και νέα στοιχεία για την υπόθεση του Μάριου Παπαγεωργίου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Ο 26χρονος εξαφανίστηκε στις 9 Αυγούστου 2012, όταν βρισκόταν με τη μητέρα του στο Διακοφτό Αχαΐας, όπου μετέβη εσπευσμένα από την Αθήνα με το αυτοκίνητό του προκειμένου να συναντήσει τον 75χρονο Πέτρο Μιχαλεάκο που ήταν οικογενειακός φίλος και στον οποίο εκμυστηρευόταν τα προσωπικά προβλήματά του. Την επόμενη ημέρα ένας συνεργάτης του Μιχαλεάκου τηλεφώνησε στη μητέρα του 26χρονου αναφέροντας πως έχουν απαγάγει τον γιο της και απαίτησε ως λύτρα το χρηματικό ποσό των 620.000 ευρώ. Οι τηλεφωνικές επαφές των απαγωγέων με τη μητέρα συνεχίστηκαν ώς τις 17 Αυγούστου 2012. Στις 16 Οκτωβρίου της ίδια χρονιάς συνελήφθησαν επτά άτομα (ηλικίας 48 έως 75 ετών, όλοι ημεδαποί) που σχεδίαζαν την αρπαγή της μητέρας του 26χρονου ή να τη ληστέψουν για να της αποσπάσουν τα 300.000 ευρώ που φέρεται να είχε συγκεντρώσει.

Ομως οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων συσχετίσθηκαν με τη δεύτερη φάση, τη ληστεία της μητέρας του. Μέχρι σήμερα για την πρώτη φάση, την απαγωγή και την εξαφάνιση του Μάριου Παπαγεωργίου θεωρείται βέβαιη η εμπλοκή μόνο του 75χρονου Πέτρου Μιχαλεάκου, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» του διπλού εγκληματικού σχεδίου.

ΟΙ «ΥΨΗΛΕΣ» ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ.Εκείνο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι οι διασυνδέσεις του δαιμόνιου 75χρονου, ο οποίος εργαζόταν ως οδηγός στην υπηρεσία Motor Pull (διαχειριζόταν τα οχήματα της παλιάς αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό). Ο Πέτρος Μιχαλεάκος ήταν συγγενής με τον γνωστό αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Νίκωνα Αρκουδέα (διατέλεσε αρχηγός της Αστυνομίας την περίοδο 1986-1988, απεβίωσε το 2005), ο οποίος εν αγνοία του φαίνεται να βοήθησε στη δικτύωσή του στην ΕΛ.ΑΣ. Χωρίς ασφαλώς να γνωρίζει τι θ’ ακολουθούσε. Ο 75χρονος δημιούργησε συγγενική σχέση με αξιωματικό της Ασφάλειας Αττικής που αργότερα φυλακίσθηκε για σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών και σήμερα συνεργάζεται με γνωστό επιχειρηματία. Ακόμη, ο Πέτρος Μιχαλεάκος φέρεται να είχε επαφές με πολιτικά πρόσωπα, με υπευθύνους ασφάλειας πολιτειακών παραγόντων, με εν ενεργεία κι απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και της Αεροπορίας, με στελέχη του υπουργείου Μεταφορών κ.λπ. Μάλιστα είχαν διατυπωθεί υπόνοιες ότι ο 75χρονος είχε οργανώσει προ μερικών ετών και τη ληστεία επιχειρηματία που ασχολείτο με δερμάτινα είδη.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι ήταν στέλεχος της CIA και πως είχε κι άλλες ανύπαρκτες ιδιότητες, που ωστόσο φαίνεται ότι τον είχαν βοηθήσει να ξεφεύγει από μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ.

Την περίοδο 2012-2017 έγιναν έρευνες από τις δικαστικές Αρχές, αλλά και στα πλαίσια τηλεοπτικών εκπομπών. Κατηγορούμενη βρέθηκε και η σύζυγος του 75χρονου.

Ομως διατυπώθηκαν λανθασμένες υπόνοιες περί εμπλοκής συγγενών του που υπηρετούσαν στην Αστυνομία και άλλων προσώπων που αποδείχθηκαν εντελώς άσχετα. Επιπλέον, τη άτυχη μητέρα του Μάριου Παπαγεωργίου περιτριγύριζαν επιτήδειοι που πωλούσαν, με το αζημίωτο, ψευδείς πληροφορίες για την τύχη του. Ωστόσο σ’ εκείνη τη φάση είχε βρεθεί ένα σημαντικό εύρημα: ίχνη αίματος στο πορτμπαγκάζ του ΙΧ του Μάριου Παπαγεωργίου που ταυτοποιήθηκαν μέσω εξέτασης DNA από ιδιώτη, ότι ανήκαν στον άτυχο νεαρό.

Η δίκη στον πρώτο βαθμό ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014 με την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη και 23 χρόνια του Πέτρου Μιχαλεάκου και σε 18 χρόνια της συζύγου του. Επιπλέον, πέντε ακόμη πρόσωπα με περιφερειακό ρόλο στην υπόθεση καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση από δύο έως έξι χρόνια.

Ωστόσο στο δικαστήριο δεν ανέκυψε κανένα στοιχείο για την πρώτη ομάδα συνεργών του Πέτρου Μιχαλεάκου, αλλά ούτε και για την τύχη της σορού του οπτομέτρη. Με το δεδομένο ότι ο «εγκέφαλος» της απαγωγής δεν θέλησε ποτέ να αναφέρει το οτιδήποτε.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο καναδός αξιωματικός σε συνεννόηση με τον δικηγόρο Αθηνών Νίκο Ρουσσόπουλο, που εκπροσωπεί νομικά την οικογένεια του Μάριου Παπαγεωργίου, ανέθεσαν σε καναδό αξιωματικό να προχωρήσει σε μία εξ αρχής έρευνα της υπόθεσης. Ο ίδιος κατέληξε σε έναν μικρό κύκλο υπόπτων (πρώην υπάλληλο security, καταστηματάρχη με κινητά κοντά στη 3η Σεπτεμβρίου, πρώην υπάλληλο εταιρείας αυτοκινήτων στον Αλιμο, πρώην δημοτικό σύμβουλο, υπάλληλο νοσοκομείου αλλά και ενός υπάλληλου της ΕΥΠ). Ενδείξεις εμπλοκής θεωρήθηκαν συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές τη κρίσιμη περίοδο με τον Πέτρο Μιχαλεάκο, μία προσπάθεια επισκευής εκ των υστέρων του ΙΧ του απαχθέντος, αλλά και μαρτυρίες για παρουσία ενός ημιφορτηγού που ανήκει σε έναν από αυτούς σε εγκαταλειμμένη πρώην βάση των ΗΠΑ σε ορεινή περιοχή της Αττικής. Η έρευνα έχει στραφεί σε παλιές αμερικανικές βάσεις στον Κιθαιρώνα και στην Πέραμο, για τον εντοπισμό της σορού του άτυχου οπτομέτρη, γιατί εκεί πήγαινε συχνά, όταν εργαζόταν, ο «εγκέφαλος» της απαγωγής.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος κύκλος των υπόπτων είχε υποδειχθεί προ τριετίας, ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα του υπογράφοντος, όταν όμως οι αναζητήσεις της οικογένειας Παπαγεωργίου ήταν σε «λάθος δρόμο». Επιπλέον, προ μερικών μηνών υπήρξε προσπάθεια, χωρίς αποτέλεσμα, να ξεκινήσει μία νέα έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. με βάση τις νέες πληροφορίες.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση έχει ήδη ξεκινήσει με την κατάθεση της μητέρας του Μάριου Παπαγεωργίου. Ενας από τους επόμενους μάρτυρες θεωρείται ότι είναι από τον κύκλο των βασικών υπόπτων. Ομως παραμένει άγνωστο αν θα εξετασθεί –υπό το πρίσμα των νέων ενδείξεων –λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.