Καμία ποδοσφαιρική ομάδα δεν μπορεί να υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου με την επιτυχία. Οσο κι αν διέπεται ο χώρος από τους δικούς του κανόνες, δεν είναι υπεράνω του νόμου της φύσης. Τα χρόνια της ακμής δεν διαρκούν εσαεί. Το θέμα βέβαια είναι τι φρένα διαθέτει ο κάθε σύλλογος όταν βρεθεί σε κατήφορο. Ο Φωστήρας, εν προκειμένω, υποβιβάζεται για πρώτη φορά στο τοπικό πρωτάθλημα (με πτώση από τον φετινό 8ο όμιλο της Γ’ Εθνικής). Η ομάδα που απέκτησε το προσωνύμιο Φονέας των Γιγάντων λόγω των επιδόσεών της απέναντι σε… βαριές φανέλες θα κοντράρεται πλέον με ομάδες μικρότερου αναστήματος στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Αθηνών.

Εχει ξαναπαίξει στην ΕΠΣΑ, βέβαια, αλλά πριν ανατείλει η Α’ Εθνική το 1959-60. Πριν δηλαδή μετρήσει 7 σεζόν (έως και το 1973-74) και 226 αγώνες στην πρώτη κατηγορία (με επίδοση 61-60-105 και γκολ 225-348). Δεν είναι βέβαια ούτε ο πρώτος και πιθανότατα ούτε ο τελευταίος σύλλογος που περπάτησε στα σαλόνια και καταπέφτει στην άγονη ποδοσφαιρική γραμμή.

Αρκετές από τις 67 ομάδες που έχουν θητεύσει στην Α’ Εθνική πήραν την κατιούσα μέχρι το τοπικό. Σχετικά πρόσφατα υποβιβάστηκαν σε πρωταθλήματα ενώσεων οι Καλαμάτα, Πανηλειακός, Αιγάλεω, Προοδευτική, Εδεσσαϊκός, Ρόδος, Διαγόρας, Μακεδονικός και Νάουσα, που επανήλθαν πάντως στον χάρτη των εθνικών κατηγοριών μετέχοντας φέτος στη Γ’ Εθνική. Οπως επέστρεψε στην τρίτη κατηγορία και η κυπελλούχος Ελλάδος του 1980 Καστοριά. Στις 29 Ιανουαρίου 2018 όμως γνωστοποίησε στην ΕΠΟ ότι αποχωρεί από τον 3ο όμιλο (είχε 2-3-12 σε 17 αγώνες) για οικονομικούς λόγους. Οπότε, ξανά στην ΕΠΣΚ.

Το «περασμένα μεγαλεία» όμως δεν ισχύει μόνο για τους Γουναράδες. Ανατρέχοντας στα πρωταθλήματα των κατά τόπους Ενώσεων της περιόδου 2017-18 συναντάει κανείς 13 συλλόγους με θητεία στα σαλόνια. Ειδικά στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής συνυπάρχουν 4 άλλοτε μέλη της ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου και κανένα εξ αυτών δεν βρίσκεται σε θέση (επ)ανόδου. Ο Ακράτητος των τεσσάρων συμμετοχών στην Α’ Εθνική είναι 3ος στη βαθμολογία, ο Βύζας Μεγάρων με επίσης τέσσερις παρουσίες εμφανίζεται 4ος, ο Πανελευσινιακός (τρεις συμμετοχές) 9ος και ο Θρασύβουλος (μία παρουσία) 13ος.

Στην ΕΠΣ Αθηνών, από την άλλη, βολοδέρνουν κοτζάμ Λόρδοι! Ο ευρωπαίος Αθηναϊκός που έφτασε να διεκδικεί πρόκριση στο Ολντ Τράφορντ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο Κυπελλούχων (λυγίζοντας στην παράταση το 1991) είναι 13ος στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία με 23 βαθμούς, δύο παραπάνω από τον ουραγό Θρίαμβο Αθηνών.

Την ίδια ώρα ο Εθνικός Αστέρας των τεσσάρων συμμετοχών στην Α’ Εθνική κάνει… πρωταθλητισμό στη Γ’ κατηγορία της ΕΠΣΑ (2η θέση στον 3ο όμιλο).

Στην ΕΠΣ Πειραιά η Χαλκηδόνα που απορροφήθηκε από τον Ατρόμητο το καλοκαίρι του 2005 (ύστερα από δύο χρόνια στην Α’ Εθνική) είναι 7η στον 2ο όμιλο της Α’ κατηγορίας. Ο Ατρόμητος Πειραιά που εμφανίστηκε στα σαλόνια το 1960-61 βρίσκεται στην κορυφή του 1ου ομίλου και διεκδικεί άνοδο στη Γ’ Εθνική. Η ΑΕ Νίκαια –η οποία είχε τερματίσει τελευταία στο παρθενικό πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής (1959-60) –είναι 3η στον 1ο όμιλο της Β’ κατηγορίας.

Στην ΕΠΣ Μακεδονίας περιορίζεται στην 3η θέση στον 3ο όμιλο της Α’ κατηγορίας ο Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης που είχε αποσπάσει ισοπαλίες από Παναθηναϊκό και Αρη τη σεζόν 1960-61.

Στην ΕΠΣ Εύβοιας είναι σε θέση υποβιβασμού (15ος) από την Α’ κατηγορία ο Ολυμπιακός Χαλκίδας (15ος) που εμφανίστηκε στην Α’ Εθνική το 1963-64.

Στην ΕΠΣΚ ο ΠΑΣ Κόρινθος (απόγονος του ΑΠΣ Κορίνθου που είχε πέντε συμμετοχές στην Α’ Εθνική μέχρι και το 1992-93) μετράει φέτος 24 νίκες σε ισάριθμους αγώνες στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία.

Στη Β’ κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης κατρακύλησε ο Πανθρακικός (2ος πίσω από τη Βιστωνίδα Κοπτερού) που μέχρι και το 2015-16 αγωνιζόταν στη Super League.

Ταυτόχρονα με την ομάδα της Κομοτηνής είχε πάρει την κάτω βόλτα (ύστερα από τρία χρόνια στα σαλόνια) και η Καλλονή. Η διαφορά είναι πως η ομάδα της Λέσβου δεν δήλωσε συμμετοχή ούτε στο τοπικό της ΕΠΣΛ το 2017-18 και κινδυνεύει με αφανισμό.