Σοβαρή εμπλοκή προέκυψε στον διορισμό του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ Στάθη Μαρίνου καθώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η κυβερνητική πλειοψηφία βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο ύστερα από τις καταγγελίες της ΝΔ για απευθείας αναθέσεις που θέτουν μείζον ηθικό ζήτημα. Οι καταγγελίες βραχυκύκλωσαν και τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οπως αποκαλύφθηκε, ο προτεινόμενος διοικητής, ως σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ελάμβανε απευθείας αναθέσεις από τον οργανισμό μέσω της τεχνικής του εταιρείας. Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι ο Μαρίνος ως ειδικός σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ είχε παράλληλα συστήσει και μια τεχνική εταιρεία, την Safe Cape ΕΠΕ, στην οποία συμμετείχε με ποσοστό 45%, και μαζί με τον συνέταιρο του, Γιώργο Καρβάλη ελάμβανε δουλειές με απευθείας αναθέσεις από τον δημόσιο οργανισμό.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα που κατέθεσε στην επιτροπή ο Βρούτσης, δύο μόλις ημέρες πριν τη συζήτηση στη Βουλή για τον διορισμό του, στις 26 Μαρτίου, η συγκεκριμένη τεχνική εταιρεία πήρε με απευθείας ανάθεση από την ΗΔΙΚΑ 20.000 ευρώ ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε λάβει περίπου άλλες 10.000 ευρώ ενώ το 2017 είχε υπογράψει πολλές άλλες συμβάσεις με την ΗΔΙΚΑ. Ωστόσο προχθές, μία ημέρα πριν συζητηθεί ο διορισμός του, ο Μαρίνος έσπευσε να μεταβιβάσει όλες τις μετοχές που είχε στην τεχνική εταιρεία στον συνέταιρό του.

Ο ίδιος προσπάθησε να αποκρούσει τις καταγγελίες της ΝΔ με τον ισχυρισμό πως ο συνέταιρός του έπαιρνε τις δουλειές γιατί έχει εξαιρετικό όνομα στην αγορά και γιατί είναι ο καλός επαγγελματίας. Συμπληρωματικά, ο Γιάννης Τραγάκης τάχθηκε κατά του διορισμού λέγοντας πως ο Μαρίνος «δεν έχει αφήσει καλό όνομα στην Βουλή» διότι όταν είχε διατελέσει σύμβουλος του γενικού γραμματέα της Βουλής, επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, είχε σύρει άδικα στα δικαστήρια τρεις υπαλλήλους του Κοινοβουλίου που στη συνέχεια αθωώθηκαν.

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν θα έπρεπε να επιμείνετε στον διορισμό σας για ηθικούς λόγους» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον υποψήφιο διοικητή, τονίζοντας πως αυτός ο διορισμός φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβερνητική πλειοψηφία.Ενδεικτικό της αμηχανίας που προκάλεσε στα μέλη της συγκυβέρνησης ο συγκεκριμένος διορισμός είναι το πρωτοφανές γεγονός πως τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Βαρεμένος, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Μάκης Μπαλαούρας), αν και τάχθηκαν θετικά στον διορισμό, σημείωσαν πως διατηρούν ερωτήματα αναφορικά με την ηθική διάσταση της υπόθεσης, ενώ η Εύη Καρακώστα αποχώρησε από την συνεδρίαση λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Μάταια ο Νίκος Βούτσης την αναζητούσε στο τηλέφωνο προκειμένου να προσέλθει στην αίθουσα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ετσι, μπροστά στον κίνδυνο να μην εγκριθεί η κυβερνητική επιλογή του διορισμού, ο Βούτσης πρότεινε να αναβληθεί η ψηφοφορία και να διεξαχθεί σήμερα παρουσία της Καρακώστα.

Αιχμές από Φίλη

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Νίκος Φίλης προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την παρουσία του Τάσου Πετρόπουλου στην επιτροπή για να θυμίσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε μια βραδύτητα που παράγει ένα σκληρό κοινωνικό πρόβλημα εις βάρος δεκάδων χιλιάδων, ίσως και πάνω από 100.000 συνταξιούχων, οι οποίοι, είτε λαμβάνουν έναντι σύνταξης είτε δεν λαμβάνουν ακόμη σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.