Στο κενό έπεσε το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς το Κίνημα Αλλαγής. Οπως τονίζουν κεντροαριστερά στελέχη, με τη θερμή επιστολή του ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα συνεργασίας των δύο χώρων, αφήνοντας και καρφιά για τον ιδεολογικό προσανατολισμό των προτάσεων. Ειδικά, όμως, η πρόσκληση προς τη Γεννηματά «να συζητήσουν από κοντά» για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανάγκασε τη Χαριλάου Τρικούπη να ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της για καθαρά «κοινοβουλευτικές διαδικασίες», διαλύοντας τις υποψίες περί κρυφού φλερτ για την επόμενη μέρα –παρόλο που από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη διχογνωμία στο εσωτερικό του νέου φορέα.

Με δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επιχείρησε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά και εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, χαρακτήρισε «βαρίδια του παρελθόντος» τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, επιχειρώντας έναν άτυπο διαχωρισμό ανάμεσα σε δύο κεντροαριστερά στρατόπεδα. Τα βέλη του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο, συνέχισαν να στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης, με τα υψηλόβαθμα στελέχη του νέου κεντροαριστερού φορέα να αφήνουν σαφείς αιχμές για τον τρόπο προσέγγισης του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «τα προβλήματα της χώρας και του πολιτικού συστήματος δεν μπορούν να περιμένουν πότε ο Πρωθυπουργός θα κρίνει ότι τον εξυπηρετεί επικοινωνιακά να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν την έκπληξή τους και για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απάντησε επισήμως στη Φώφη Γεννηματά, θεωρώντας πως έχει θέσει ήδη τους έξι άξονες πάνω στους οποίους θα συναινούσε σε αναθεώρηση και, σε κάθε περίπτωση, μετά τις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, η αντίδραση στον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν σημαίνει πως το Κίνημα Αλλαγής αφήνει την πρωτοβουλία για αναθεώρηση στην άκρη, καθώς συνεχίζει να θέτει ως βάση συζήτησης για το Σύνταγμα την όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση. «Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, προκειμένου να μη χαθεί μία ακόμη ιστορική ευκαιρία βελτίωσης του καταστατικού χάρτη της πολιτείας μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη.

Το αγκάθι. Το μεγαλύτερο ζήτημα προκύπτει από τις διαφοροποιήσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου, οι οποίες δεν εισακούστηκαν –τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος έχουν πάγιες θέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και εμφανίζονται αρνητικοί σε κάθε είδους συζήτηση με την κυβέρνηση πάνω στο θέμα, με τον Βενιζέλο να επισημαίνει πως σε τέτοια θέματα δεν υπάρχει «κομματική πειθαρχία». Επισήμως, οι διαφοροποιήσεις δεν προκάλεσαν σχόλια από την ηγεσία, παρά μόνο την επισήμανση πως στο πλαίσιο των εργασιών του ιδρυτικού Συνεδρίου «υπήρξε ειδική θεματική συνεδρίαση, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της οποίας παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν στην Ολομέλεια».

Οργάνωση μετ’ εμποδίων. Την ίδια στιγμή, η οργανωτική διαδικασία έχει κολλήσει στη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής, με πολλές πλευρές μέχρι και χθες το βράδυ να μην έχουν στείλει ακόμη τις σχετικές λίστες με τα ονόματα. Παράλληλα, εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τις θέσεις του γραμματέα και του εκπροσώπου Τύπου –τουλάχιστον για τον πρώτο, η τελική απόφαση θα έρθει από τη Φώφη Γεννηματά, με την οποία η συνεργασία θα είναι πολύ στενή. Θεωρείται, ωστόσο, πως για να επικυρωθούν οι αποφάσεις για τις επιτελικές αυτές θέσεις, θα χρειαστεί ακόμα μία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.