Υπό τη βαριά σκιά της παρατεινόμενης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές και των δυσμενών εξελίξεων σε μια σειρά άλλων θεμάτων που φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, ο Αλέξης Τσίπρας ανασύρει από το συρτάρι του το αφήγημα της μεταμνημονιακής Ελλάδας, επιχειρώντας να εξωραΐσει την κατάσταση για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το κλίμα έχει βαρύνει αρκετά για τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς δεν έφερε πολιτικό αποτέλεσμα η επένδυση σε υποθέσεις όπως η Νοvartis και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει ότι η Ελλάδα είναι στην τελική ευθεία να αλλάξει σελίδα. Με τη σημερινή του ομιλία το βράδυ στη Θεσσαλονίκη κατά το κλείσιμο του τριήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου για την Κεντρική Μακεδονία, ο Τσίπρας αναμένεται να προβάλει το επιχείρημα περί του τέλους της μνημονιακής οδύσσειας και άρα των Μνημονίων.

ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Από τη Θεσσαλονίκη –όπου υπάρχει οργή κυρίως κατά της κυβέρνησης, χωρίς να εξαιρείται από ένα σημαντικό τμήμα και η ΝΔ για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και τη διαχείριση του Σκοπιανού -, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», θα υπερασπιστεί πλήρως την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα ύστερα από οκτώ χρόνια μνημονιακής πορείας. Στην πόλη βρίσκεται σχεδόν το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της επιχείρησης «άνοιγμα στην κοινωνία» και ο Τσίπρας θα επιδιώξει μια αναδιάταξη δυνάμεων με την υπόσχεση ότι έρχονται καλύτερες ημέρες. Μάλιστα, υπό τη σκιά σεναρίων για απαίτηση ισχυρών δεσμεύσεων προς τους δανειστές για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο, ως αντάλλαγμα για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα επιχειρήσει να πείσει ότι θα γίνουν και οι αναγκαίες παρεμβάσεις όπου πρέπει για να βελτιωθούν αδικίες του παρελθόντος.

Ακόμη μία φορά, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτάξει τις ενέργειες της κυβέρνησης στα ζητήματα της διαφθοράς με αιχμή τη Novartis. Θα υπεραμυνθεί του δόγματος περί της «μάχης του νέου έναντι του παλαιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος» που, όπως θα πει, χρεοκόπησε τη χώρα και τώρα επιζητεί την επιστροφή του, τορπιλίζοντας ακόμα και την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια.