Η «ανεξάρτητη» τουρκική Δικαιοσύνη, την οποία επικαλέστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αποκρούσει τις εκκλήσεις των ευρωπαίων συνομιλητών του στη Βάρνα για την ταχεία απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών μέχρι το Πάσχα, απέρριψε χθες για δεύτερη φορά το αίτημα των δικηγόρων τους για αποφυλάκιση, παρατείνοντας την προφυλάκισή τους χωρίς την απαγγελία κατηγοριών. Παράλληλα όμως, σε ένα δημοσίευμα που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι η ποινή για τα αδικήματα που έχουν διαπράξει οι δύο έλληνες στρατιωτικοί επισύρει ποινή πέντε ετών. Και αυτό χωρίς επίσης να διευκρινίζεται καν ποιο είναι το κατηγορητήριο επί του οποίου θα μπορούσε να επιβληθεί μια τέτοια ποινή.

Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές εξέφραζαν χθες την απαισιοδοξία τους για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς οι δύο Ελληνες κρατούνται από τις 2 Μαρτίου και δεν φαίνεται καμία διάθεση επίλυσης του ζητήματος από την τουρκική πλευρά. Ο δε υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος εξέφρασε την απαισιοδοξία του ότι οι κρατούμενοι στρατιωτικοί θα επιστραφούν μέχρι το Πάσχα. Για τη νέα απορριπτική απόφαση αναμένεται να υποβληθεί σήμερα ένσταση (έφεση) στο τουρκικό δικαστήριο.

Ο δικαστής της Αδριανούπολης που έλαβε την απόφαση για την παράταση της προφυλάκισης έκρινε πάλι ως υπόπτους φυγής τον ανθυπολοχαγό Αγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη. Απέρριψε δε ξανά το αίτημα να μείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό στον ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη, από τη στιγμή που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Το ανησυχητικό όμως σημείο είναι ότι ο τούρκος δικαστής αναφέρθηκε, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μεταδίδουν και μέσα ενημέρωσης από τη γειτονική χώρα, στην ύπαρξη χειροπιαστών στοιχείων που επιβεβαιώνουν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται, χωρίς όμως να είναι ακόμη γνωστό το οριστικό κατηγορητήριο με βάση το οποίο θα οριστεί και δικάσιμος!

ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Την ίδια στιγμή, η επικριτική γλώσσα που χρησιμοποίησαν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι εξαγρίωσαν την Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τα… έβαλε με την Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτούς που παρέδωσαν το μέλλον μιας ολόκληρης Ευρώπης στα «καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων», όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Πρόσθεσε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι αρνήθηκαν την πρόταση λύσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με δημοψήφισμα και με τέτοιες συμπεριφορές «η Ενωση δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά».

Σε σχέση δε με την Ελλάδα, ο Γιλντιρίμ έκανε αναφορά στα, κατ’ αυτόν, «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σχετικά με την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ. «Με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο» ανέφερε.

Εκτός εαυτού βρέθηκε όμως ο πρόεδρος του ακραίου Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που πλέον έχει μετατραπεί σε… δεκανίκι του ΑΚΡ. «Ο Τσίπρας νομίζει πως το τέρμα είναι άδειο. Αυτό το άτομο στις Βρυξέλλες, χωρίς να κοκκινίσει το πρόσωπό του, δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Είπε μάλιστα ότι η Τουρκία πυροβολεί στα πόδια όταν κάνει κάτι τέτοιο. Είχε τέτοιο θράσος» ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του έλληνα Πρωθυπουργού μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ότι όποιος προκαλούσε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα πόδια του. Ο Μπαχτσελί δεν δίστασε μάλιστα, προφανώς σε μια αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, να πει: «Ολος ο κόσμος ξέρει πάντως ποιοι έριξαν σφαίρες εθνικής υπερηφάνειας και ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος από τους παππούδες όσων μιλούν με τέτοια κενά λόγια».

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Τέλος, το ενδεχόμενο να ζητηθεί αποζημίωση από την Τουρκία για τον πρόσφατο (στις 12 Φεβρουαρίου) εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος στα Ιμια εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε κοινοβουλευτική ερώτηση.