Ολοφάνερα, πλέον, η πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής για συνταγματική αναθεώρηση έχει αναδειχθεί σε κύριο αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στα κεντροαριστερά στελέχη, αλλά και εκτός παράταξης μετά την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα. Παρά το αρχικό μούδιασμα από τη διαφοροποίηση του Βαγγέλη Βενιζέλου, στο Κίνημα Αλλαγής εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαβούλευση στο ζήτημα ενώ από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως σε θέματα όπως το Σύνταγμα «εσωκομματική πειθαρχία δεν υπάρχει».

Η επιλογή συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ «αντιφάσκει με τη βασική στρατηγική επιλογή μας να προστατεύσουμε το Σύνταγμα και τους θεσμούς και να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο δημοκρατίας και κράτους δικαίου και προστασίας των θεσμών απέναντι σε αυτό που γίνεται», τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος (Σκάι). Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής: «Η κυρία Γεννηματά πήρε μία πολιτική πρωτοβουλία για την οποία εγώ δεν είμαι ενημερωμένος, δεν με έχει ρωτήσει κανείς ούτε επί της ουσίας ούτε επί των χειρισμών. (…) Ποιον ρωτά το κόμμα μας, στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την Κοινοβουλευτική Ομάδα»; αναρωτήθηκε ο Βενιζέλος. Στο πνεύμα της θέσης του για τη στάση της Δημοκρατικής Παράταξης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε επίσης πως «την αυτονομία δεν την κατακτάς λέγοντας έχω ίσες αποστάσεις, την κατακτάς λέγοντας ουσιαστικά και υπεύθυνα πράγματα».

Την ίδια στιγμή και ο Ανδρέας Λοβέρδος απέρριψε τη συναίνεση με την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «με τους βιαστές των θεσμών, κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, δεν συζητούμε ούτε για συνταγματικά ζητήματα ούτε για την αναθεώρησή τους».

Ο Θεοδωράκης. Τη δική του παρέμβαση υπέρ της θέσης του Κινήματος Αλλαγής έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης παραθέτοντας τις 11 βασικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους θεσμούς. «Αυτή η Βουλή πρέπει να αποφασίσει, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις έτσι ώστε η επόμενη Βουλή με 151 βουλευτές να οριστικοποιήσει τις αλλαγές. Το Σύνταγμα και η αναθεώρησή του δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης, είναι όλου του Κοινοβουλίου», επισημαίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας για μια συζήτηση που «δεν πρέπει να γίνεται πια στα τηλεοπτικά παράθυρα» αλλά μέσα στο Κοινοβούλιο.

Απαντώντας στον Βαγγέλη Βενιζέλο, η Χαριλάου Τρικούπη τόνιζε πως το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και οι επιμέρους θέσεις συζητήθηκαν «με μεγάλη λεπτομέρεια» στη διάρκεια του Συνεδρίου σε ειδικό workshop αλλά και στην ολομέλεια, ενώ υπερψηφίστηκαν και από το σώμα των συνέδρων.

Οσον αφορά την ίδια την πρόταση, η πρώτη επίσημη απάντηση ήρθε από τον Αλέξη Τσίπρα. Σε μια προσωπική επιστολή γραμμένη στον ενικό, ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αλλά δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με τη Γεννηματά τα συνταγματικά ζητήματα. «Εκτιμώ ότι αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ’ επέκταση μια προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της αναθεωρητικής διαδικασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι «πάντα στη διάθεση» της Γεννηματά «προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά», κρατώντας ανοιχτή την πόρτα της διαβούλευσης.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη απαντούν ότι «με δικές τους πρωτοβουλίες» το θέμα κινείται πλέον με κοινοβουλευτικές διαδικασίες και «όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές που χρησιμοποιούσε ώς τώρα». Η προσέγγιση που επιχειρείται εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου πέφτει στο κενό. «Τα λέμε στη Βουλή για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι», ήταν η απάντηση των συνεργατών της Φώφης Γεννηματά.

Θεωρείται, μάλιστα, πως η απάντηση Τσίπρα θα προκαλέσει αντίδραση και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ελπίζω να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συναινέσεις γύρω από αυτό ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεσμικό οικοδόμημα», ανέφερε προσφάτως ο πρόεδρος της ΝΔ, φράση στην οποία είχε απαντήσει από το βήμα της Βουλής η Γεννηματά, μιλώντας για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και αναθεώρηση που προϋποθέτει «μια ευρύτερη συνεννόηση». Από την πλευρά της ΝΔ, όμως, υπάρχει μια διάθεση «ευγενικής άρνησης» στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζουν πως υπάρχει ανάγκη μιας ευρείας και τολμηρής αναθεώρησης αφού θα έχουν προηγηθεί εκλογές.