Με ένα κύμα απελάσεων ρώσων διπλωματών αντιδρά η Δύση στη φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, ενώ η εντολή απέλασης περιλαμβάνει δώδεκα αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στην Ευρώπη, συνολικά 17 χώρες ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν αντίστοιχα μέτρα – οι 14 από αυτές είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανάμεσα στις 17 χώρες είναι η Ουκρανία που θα απελάσει 12 ρώσους διπλωμάτες, ενώ από τέσσερις απέλασαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία, δυο η Ιταλία και η Ολλανδία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι χαιρέτισε την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή στέλνει ένα σθεναρό μήνυμα στη Μόσχα πως δεν μπορεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο. «Χαιρετίζουμε τις σημερινές ενέργειες των συμμάχων μας, που επιδεικνύουν με σαφήνεια ότι ο καθένας εξ ημών στέκεται στο πλευρό του άλλου στέλνοντας το σθεναρότερο μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο». Στον αντίποδα, η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της για τις απελάσεις, ενώ άφησε ανοικτό σχετικά με το πώς θα απαντήσει το Κρεμλίνο.