Το αποψινό φιλικό ματς της Ελλάδας με την Αίγυπτο στο Letzigrund Stadion της Ζυρίχης (21.00, Epsilon) ανασύρει μνήμες από ένα ιστορικό εθνικό ρεκόρ. Την προηγούμενη φορά που συναντήθηκαν οι δύο χώρες –πριν από σχεδόν 28 χρόνια –ο Δημήτρης Σαραβάκος έγινε ο πρώτος και τελευταίος έως σήμερα παίκτης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος που πιστώθηκε «πενταρέ»! Ηταν 10 Οκτωβρίου 1990. Μπορεί το παιχνίδι να είχε φιλικό χαρακτήρα, μπορεί να χρειάστηκε τρεις εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι (τα δύο πάντως τα κέρδισε ο ίδιος), αλλά η ουσία δεν αλλάζει: ο «μεγάλος μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου πέτυχε κάτι ανεπανάληπτο στο 6-1 επί της Αιγύπτου.

Λίγοι φίλαθλοι παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς το επίτευγμά του, αφού στο αχανές ΟΑΚΑ κόπηκαν εκείνη τη βραδιά μόλις 1.806 εισιτήρια.

Ο Σαραβάκος μάλιστα κατάφερε να φτάσει στο πενταρέ σκοράροντας μόνο στο δεύτερο ημίχρονο. Η Ελλάδα είχε προβάδισμα με το γκολ του Γιώτη Τσαλουχίδη από το 45′ και εν συνεχεία ανέλαβε δράση ο «μεγάλος μικρός». Με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο, σκόραρε αρχικά στο 47′ στέλνοντας την μπάλα στο πλαϊνό δίχτυ με σουτ που επιχείρησε από τα όρια της μεγάλης περιοχής και πλάγια δεξιά. Μετά ακολούθησαν οι τρεις εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι: στο 78′ «πυροβόλησε» με δύναμη στο κέντρο της εστίας, στο 79′ σημάδεψε στη δεξιά γωνία και στο 89′ ψηλά στην αριστερή. Το πέμπτο του γκολ επιτεύχθηκε στο 90′ με κοντινό πλασέ, ύστερα από συνεργασία του με τον Γιώργο Αγορογιάννη.

Με εκείνο το πενταρέ στην 58η συμμετοχή του με την Εθνική ο Σαραβάκος κατέρριψε τότε ένα ρεκόρ 60 ετών! Στις 7 Δεκεμβρίου 1930 ο Αντώνης Τσολίνας είχε πετύχει καρέ τερμάτων στη νίκη 6-1 με αντίπαλο τη Βουλγαρία για το Βαλκανικό Κύπελλο στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Στα τέσσερα γκολ σταμάτησε στην πρόσφατη ιστορία και ο Φάνης Γκέκας. Και η τρομερή σύμπτωση είναι πως και η δική του επίδοση καταγράφηκε στις 10 Οκτωβρίου. Τη μέρα δηλαδή που συμπληρώθηκαν 19 χρόνια (το 2009) από το ρεκόρ του Σαραβάκου –και στο ίδιο στάδιο (ΟΑΚΑ) –ο λαρισαίος σέντερ φορ έβαλε φαρδιά πλατιά την τζίφρα του στη νίκη 5-2 κόντρα στη Λετονία και μάλιστα σε επίσημο παιχνίδι (προκριματικά Μουντιάλ 2010).

Παρεμπιπτόντως, ο Γκέκας με συνολικά 24 γκολ προσπέρασε τον Σαραβάκο (22) στον πίνακα με τους τοπ σκόρερ της Εθνικής. Σε αυτή τη λίστα φιγουράρει πρώτος με 29 τέρματα ο Νίκος Αναστόπουλος και δεύτερος ο Αγγελος Χαριστέας με 25.

Με Τσεχία η Ελπίδων

Πριν μετρήσει απόψε δυνάμεις η Εθνική Ανδρών με την Αίγυπτο οι Ελπίδες υποδέχονται στις 16.00 στο Ξάνθη Arena την Τσεχία στο 7ο παιχνίδι τους στον 1ο προκριματικό όμιλο του U21 Euro 2019. Η ομάδα του Αντώνη Νικοπολίδη έχει επίδοση 6-1-0 και βρίσκεται στην κορυφή του πρώτου γκρουπ. Κόντρα στους Τσέχους μάλιστα θα ενισχυθεί με τους Ευθύμη Κουλούρη και Δημήτρη Λημνιό, που αποσπάστηκαν από την αποστολή της Εθνικής Ανδρών μετά το φιλικό με την Ελβετία.

Στην τελική φάση της διοργάνωσης (που θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Ιταλίας) προκρίνονται απευθείας οι πρώτοι από τους εννιά ομίλους. Οι τέσσερις καλύτεροι δεύτεροι θα συμμετάσχουν σε διπλούς αγώνες μπαράζ (κατόπιν κλήρωσης τα ζευγάρια) για τα άλλα δύο εισιτήρια.

Η βαθμολογία: Ελλάδα 16, Κροατία 13, Λευκορωσία 10, Τσεχία, Μολδαβία 3, Αγιος Μαρίνος 0.