Λιθαράκι – λιθαράκι είχε προσπαθήσει να κερδίσει το συντηρητικό κάστρο της Βόρειας Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας. Μια με την απεμπλοκή και την ταχεία υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων για το Μετρό, μια με το άνοιγμα πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη και την τακτική παρουσία του στην πόλη, όπως και με τη δημιουργία δημόσιων αστικών μεταφορών ή την ευχή να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα.

Ολες αυτές οι συνδυασμένες κινήσεις έδωσαν «φτερά» στους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπορούσαν πλέον να ισχυριστούν στην εκλογική τους βάση ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δίνει βάρος στην ισορροπία ευκαιριών και η Βόρεια Ελλάδα επιστρέφει σαν πρώτη προτεραιότητα. Κι όμως, εκεί που όλα έμοιαζαν ιδανικά, απανωτά γεγονότα (άλλα τυχαία και άλλα προγραμματισμένα) ήρθαν να γκρεμίσουν γρήγορα ό,τι με κόπο η κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα έκτιζε. Η «επανάκτηση της Βόρειας Ελλάδας» είναι η επιχείρηση που τώρα βάζει μπροστά το Μαξίμου και με κάθε μέσο επιχειρεί να επουλώσει το «τραύμα» που προκάλεσε στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα η δυσαρέσκεια των πολιτών σε συγκεκριμένες περιοχές, η οποία προκαλεί και σημαντική δημοσκοπική υποχώρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Κεντρικής Μακεδονίας άνοιξε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και θα κλείσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αύριο το βράδυ, ενώ σχεδόν ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη.

Στις εργασίες του θα συμμετάσχουν ως ομιλητές όχι ένα ή δύο, αλλά 28 (!) κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να δείξει η κυβέρνηση ότι η Θεσσαλονίκη και ειδικά η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της. Στη δύσκολη πια έδρα (υπό τον φόβο απωλειών για την πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα) φανέλα βασικού παίκτη παίρνουν οι Σταθάκης, Φάμελλος, Τσαρουχά, Χαρίτσης, Παπανάτσιου Κονιόρδου, Κουντουρά, Πιτσιόρλας, Αμανατίδης, Γεροβασίλη, Γαβρόγλου, Μπαξεβανάκης, Σκουρλέτης, Ξανθός, Πολλάκης, Σπίρτζης, Παπανάτσιου, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Φωτίου, Ηλιόπουλος, Αποστόλου, Τσιρώνης, Κόκκαλης, Παππάς και Φλαμπουράρης.

Οι δύο πληγές. Στόχος είναι να αλλάξει και πάλι το κλίμα και να αποκατασταθούν οι πληγές από δύο ζητήματα:

n Πρώτα – πρώτα από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το όνομα και τα στοιχεία αλυτρωτισμού. Η κυβέρνηση με δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού άνοιξε το ζήτημα τον περασμένο Δεκέμβριο και έδειξε διατεθειμένη (ειδικά μετά το ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός στις 25/1) να προωθήσει με γοργό ρυθμό τις συνομιλίες αναζητώντας συμβιβαστική λύση μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος –κατ’ αρχάς –του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ, με το νέο της όνομα.

Ωστόσο η εξέλιξη μάλλον δεν ήταν αυτή που περίμενε. Οχι στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, αλλά στο εσωτερικό σκηνικό. Εκ των υστέρων –πάντα –φαίνεται ότι υποτιμήθηκαν τόσο η ευαισθησία που υπάρχει για το θέμα στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και στερεοτυπικές προσεγγίσεις οι οποίες βοηθούντος του (με ρητορική μακεδονομάχου) Πάνου Καμμένου, ενίσχυσαν τα συντηρητικά αντανακλαστικά και χιλιάδες πολίτες συνέρρευσαν στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στενεύοντας το πλαίσιο κινήσεων για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

n Η δεύτερη καυτή πατάτα δεν είναι άλλη από τον ΠΑΟΚ και τις συνέπειες από τα πρόσφατα διαδοχικά έκτροπα στο γήπεδο της Τούμπας. Η τιμωρία που επικρέμαται πάνω από τον ΠΑΟΚ πιθανότατα του στερεί το πρωτάθλημα, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση επίσης, αφού δέχεται επίθεση από την αντιπολίτευση, η οποία την κατηγορεί για στενές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ και αναγκάζεται έτσι να υιοθετήσει σκληρή ρητορική εναντίον του ομογενούς επιχειρηματία. Χαρακτηριστικό ήταν το ξέσπασμα του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη στο Κοινοβούλιο, όταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης τον εγκάλεσε για «αντιμακεδονική» στάση, λέγοντας: «Προσέξτε γιατί όσα λέτε δείχνουν ότι ταυτίζεστε με τις μελανότερες σελίδες της Ιστορίας για τις ομάδες της Μακεδονίας. Τόσο πολύ τις φοβάται το αθηνοκεντρικό σύστημα;». Ο υφυπουργός τού καταλόγισε αθλιότητα και ανταπέδωσε τα πυρά, απαντώντας για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ: «Δεν είπε κανείς ότι δεν έχει επενδύσει ο Σαββίδης. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Οτι αν κάνει κάτι που είναι έκνομο θα πετάξουμε αετό;». Χτες πάντως ο Βασιλειάδης έλαμψε διά της απουσίας του από την έναρξη του Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του.

Γκρίνιες για τον εταίρο. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ωστόσο, αν και αντιλαμβάνονται την ιδιαιτερότητα των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό, εκτιμούν ότι ενδεχομένως άργησε να ανοίξει η δημόσια συζήτηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καλή ενημέρωση για τα οφέλη μιας λύσης. Την ίδια ώρα αποδίδουν ευθύνες στον κυβερνητικό εταίρο, επειδή η αρχική άρνησή του –όπως λένε –ήταν αυτή που πυροδότησε έναν «εθνικιστικό ανταγωνισμό».