Καταγγελίες εναντίον των ελληνικών αρχών για σημαντική καθυστέρηση στη διάσωση των ναυαγών στο Αγαθονήσι, στις 17 Μαρτίου, κάνουν οι τρεις επιζήσαντες καθώς και συγγενής θυμάτων.

Oπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel Online, «οι αρχές θα μπορούσαν να σώσουν τους επιβαίνοντες, μιας και είχαν ειδοποιηθεί από συγγενή των θυμάτων για το ναυάγιο, αλλά δεν το έπραξαν», σημειώνοντας πως η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε με 24 ώρες καθυστέρηση.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν σε δημοσιογράφους, Αφγανός, συγγενής με ορισμένους από τα θύματα, ο οποίος διέμενε στο κέντρο υποδοχής της Σάμου, ειδοποιήθηκε μέσω της εφαρμογής WhatsApp από τους συγγενείς του ότι το πλεούμενο που τους μεταφέρει βυθίζεται.

Αμέσως ζήτησε βοήθεια από τις τοπικές αρχές, αλλά και από αρμόδιους στην Αθήνα, ενώ παράλληλα μετέβη σε διάφορα σημεία όπου υπήρχαν αστυνομικοί, παρακαλώντας τους ν’ αναζητήσουν τους συγγενείς του.

«Τον καθησύχαζαν πως όλοι είναι ασφαλείς»

«Ολοι όμως τον καθησύχαζαν ότι οι συγγενείς του είναι ασφαλείς. Εκείνος δεν τους πίστεψε και συνέχισε ν’ απευθύνεται στους αστυνομικούς μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό αλλά και τις αστυνομικές αρχές στη Σάμο. Το τί έπραξαν οι αρμόδιες αρχές, ποιόν ειδοποίησαν ή αν ειδοποίησαν κάποιον, παραμένει άγνωστο» αναφέρει το Spiegel.

Οπως αποδείχθηκε, η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε 24 και πλέον ώρες μετά το πρώτο τηλεφώνημα, ωστόσο ήταν ήδη αργά για 18 ανθρώπους – μεταξύ των οποίων και παιδιά- καθώς κάτοικος του Αγαθονησίου είχε εντοπίσει και περισυλλέξει τους επιζήσαντες.

«Το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν τα σωστικά συνεργεία ήταν να περισυλλέξουν τους νεκρούς και να μεταφέρουν στο νοσοκομείο τους επιζήσαντες» προσθέτει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, οι επιζήσαντες του ναυαγίου, προχώρησαν σε μια ακόμα καταγγελία που θα πρέπει να διερευνηθεί από τους υπουργούς.

«Υπήρχε σκάφος κοντά»

Οπως ανέφεραν, άγνωστο σκάφος έπλεε για ώρα κοντά στο σημείο που ανετράπη το πλεούμενο των προσφύγων, χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης. «Οι επιζήσαντες μάλιστα ισχυρίζονται ότι το άγνωστο πλοίο απομακρύνθηκε όταν σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες είχαν πνιγεί» σημειώνει το Spiegel.

Το γερμανικό μέσο ενημέρωσης αναφέρεται παράλληλα στην επικοινωνία που είχαν για το συμβάν οι υπουργοί της κυβέρνησης με τους επιζήσαντες και ειδικότερα στην επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στο νοσοκομείο την Παρασκευή, αλλά και σ’ αυτή του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή δύο ημέρες αργότερα.

Οπως σημειώνει το Spiegel, ο κ. Κουρουμπλής υποσχέθηκε ότι θα είναι αμείλικτος αν αποδειχθεί πως υπάρχουν ευθύνες, συμπληρώνοντας πως ο υπουργός Ναυτιλίας «επιβεβαίωσε, όπως όλα δείχνουν, ότι η ακτοφυλακή δέχθηκε πράγματι τηλεφώνημα για βοήθεια. Οι αρμόδιοι ωστόσο ισχυρίζονται ότι καταβλήθηκαν επανειλημμένα μάταιες προσπάθειες επικοινωνίας με το άτομο που πραγματοποίησε την κλήση».