Τέλος οι φτηνές περιοχές στα μάτια της Εφορίας. Υστερα από πολλά χρόνια η κυβέρνηση σχεδιάζει να σβήσει από τον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τιμές των 550, 600 ακόμη και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα φτηνά ακίνητα θα γίνουν ακριβότερα για την Εφορία, οι φόροι που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων –αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές –θα τραβήξουν την ανηφόρα ενώ πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ.

Με τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων στα χέρια της, η κυβέρνηση αρχίζει να καταστρώνει το σχέδιο των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες που θα φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά. Οι προτάσεις των εκτιμητών έδειξαν αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας ή σε 6.070 ζώνες, μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες ενώ στο υπόλοιπο 17% των περιοχών οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν αμετάβλητες στα σημερινά επίπεδα.

Πάνω από τις μισές περιοχές της Στερεάς Ελλάδος μεταξύ των οποίων η Αττική, τα νησιά του Ιονίου, το Βόρειο Αιγαίο και οι περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, θα δουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Το πρώτο φιλτράρισμα που γίνεται στις προτάσεις των ιδιωτών εκτιμητών δείχνει ότι το κύμα των αυξήσεων στις αντικειμενικές θα χτυπήσει τις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και τις φτωχές περιοχές της χώρας στις οποίες κατοικούν ιδιοκτήτες ακινήτων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στις περιοχές του Λεκανοπεδίου Μέγαρα, Ζεφύρι, Μαλακάσα, Αυλώνα, Βαρνάβα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Δραπετσώνα, Ανω Λιόσια, Ελευσίνα, Αγία Βαρβάρα, αλλά και στην Πάτρα, τη Σάμο, τη Λακωνία, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Πρέβεζα οι κατώτερες τιμές ζώνης βρίσκονται σήμερα στα 600 – 700 ευρώ το τετραγωνικό. Πάνω στις τιμές αυτές πατάει η Εφορία για να φορολογήσει τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι. Οι τιμές αυτές σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν.

Είναι πιθανόν να προκύψουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% ή και 30% για να προσεγγίσουν τις τιμές που γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες νεόδμητων κατοικιών, έστω και αν αυτές είναι λιγοστές.

Ομως οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα στα χρόνια της κρίσης με την έκρηξη της ανεργίας, τη δραματική μείωση εισοδημάτων και τα λουκέτα στην αγορά. Οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε τουλάχιστον 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Η αύξηση των τιμών της Εφορίας θα φέρει αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης, στις γονικές παροχές, τις δωρεές, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τεκμήρια για τις κατοικίες.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στην καλύτερη περίπτωση, αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Απριλίου. Τις ημέρες αυτές γίνεται η επεξεργασία των τιμών που υπέβαλαν οι εκτιμητές. Γίνεται το πρώτο φιλτράρισμα και οι συγκρίσεις με τις ισχύουσες. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πιάσει δουλειά η δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα διορθώσει τις τιμές όπου εντοπίσει μεγάλες αποκλίσεις και θα δώσει τις δικές της τιμές. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο υπουργός Οικονομικών που θα υπογράψει την απόφαση με την οποία θα ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές.

Ο Μάιος του ΕΝΦΙΑ

Αμέσως μετά έρχεται η ώρα του ΕΝΦΙΑ. Η καυτή πατάτα για την κυβέρνηση και ένα από τα δυσκολότερα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών να παραμένει ανοιχτός, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει με χειρουργικές παρεμβάσεις να αποφύγει επιβαρύνσεις που θα φουσκώσουν υπέρογκα τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα λάβουν τον Αύγουστο πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι εάν υιοθετηθούν οι τιμές των εκτιμητών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εφαρμοσθούν χωρίς καμία άλλη τροποποίηση θα προκύψουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ σε αρκετές περιοχές που η τιμή ζώνης σήμερα είναι στα όρια των 700 και 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για παράδειγμα, με μια αύξηση κατά 20% των τιμών σε περιοχές με αντικειμενική αξία 700 ευρώ ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ ανεβαίνει από τα 2,80 ευρώ στα 2,90 το τετραγωνικό. Μπορεί η αύξηση να είναι μικρή αλλά θα εντείνει την γκρίνια ακόμη και εντός της κυβέρνησης αφού όλοι θυμούνται τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος. Δεν διορθώνεται, καταργείται». Υπ’ αυτό το πρίσμα οποιαδήποτε επιβάρυνση ακόμα και της τάξεως των 10 ευρώ θα ενισχύσει τη δυσφορία για την κυβερνητική πολιτική.

Στην περίπτωση που μια τιμή ζώνης αυξηθεί από τα 900 στα 1.080 ευρώ (αύξηση 20%) τότε ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με 3,70 ευρώ το τετραγωνικό από 2,90 αυξάνοντας την επιβάρυνση κατά 28%.

Στο πλαίσιο αυτό και αφού διαπιστωθούν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν θα επαναπροσδιορισθούν οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ και πολύ πιθανό του συμπληρωματικού που επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας εφόσον ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα δημιουργούσε εισπρακτικό κενό αφού ο ετήσιος στόχος παραμένει αμετάβλητος στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή το οικονομικό επιτελείο θα έπρεπε να βρει από πού θα αντλήσει το κενό που θα δημιουργηθεί. Μία λύση είναι να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια επιβαρύνοντας κάποιες κατηγορίες με το ποσό των 50-100 ευρώ συνολικά. Διαφορετικά το κενό που θα δημιουργηθεί θα αντληθεί μέσω του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στις περιουσίες άνω των 200.000 ευρώ.