Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η Βρετανία ουσιαστικά επιβάλει στην Ευρώπη την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Όταν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. τότε τίποτα δεν θα την συνδέει με τις υποχρεώσεις στα πλαίσια της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Θα είναι ελεύθερο να δρα όπως θέλει. Όμως οι χώρες που μένουν στην Ε.Ε. θα συνεχίσουν να είναι δέσμιες της λεγόμενης αντιρωσική αλληλεγγύης που τους υπέβαλαν οι Βρετανοί, σημείωσε η εκπρόσωπος.

«Όλα αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες (απελάσεις , ανακλήσεις κλπ), θα γίνουν εν ονόματι αυτής της περιβόητης αλληλεγγύης. Και θα ήταν ίσως κατανοητό αν συνέχιζε να μένει (σ.σ. η Βρετανία στην ΕΕ). Όμως η Βρετανία φεύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το διαζύγιο είναι σε εξέλιξη. Δηλαδή , η χώρα φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εκμεταλλεύεται το γεγονός της « αλληλεγγύης» και φορτώνει στους άλλους την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, γράφει στο λογαριασμό της στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι αναμφίβολα θα υπάρξει απάντηση στις απελάσεις και διευκρίνισε: Στην υπόθεση αυτή το θέμα δεν είναι ο αριθμός των διπλωματών που απελαύνονται αλλά το λαθεμένο αυτής της απόφασης. Διότι έχουμε πει ότι η αποκαλούμενη «υπόθεση Σκριπάλ» δεν έχει κανένα αποδεικτικό για να σταθεί.