Το γάντι σηκώνουν οι Κινέζοι απέναντι στις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή σε βάρος της χώρας τους δασμών σε προϊόντα εισαγωγής ύψους 50 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua News αποκάλυψε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον αντιπρόεδρο Λιου Χε και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν. Ο κινέζος αξιωματούχος δήλωσε τον Μνούτσιν ότι «η έρευνα της Ουάσιγκτον για φερόμενη παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες και θα βλάψει τα συμφέροντα και των δύο χωρών».

Σύμφωνα πάντα με το Xinhua News, ο ανώτατος σύμβουλος του προέδρου Σι Τσιπίνγκ διαμήνυσε: «Η Κίνα είναι έτοιμη και έχει την ικανότητα να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα». Ο Λιου προέτρεψε και τις δύο χώρες να συνεργαστούν και να διασφαλίσουν τη συνολική σταθερότητα Κίνας-ΗΠΑ και τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς. Ο αμερικανός υπουργός, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, δέχτηκε να συνεχίσουν να επικοινωνούν πάνω στα εμπορικά ζητήματα.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 50 δισ. δολαρίων καλώντας τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών για τη διασφάλιση στρατηγικών τεχνολογιών. Οι δασμοί στοχεύουν σε κλάδους και προϊόντα, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Κίνα προχώρησε σε κλοπές αμερικανικών τεχνολογιών. Η έρευνα της Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο και οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ αφορούν, σύμφωνα με τους «Financial Times», τη ρομποτική, τα αεροδιαστημικά, τον σύγχρονο σιδηροδρομικό εξοπλισμό, ηλεκτρικά οχήματα κ.λπ.

Στον αντίποδα η Κίνα απάντησε με δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ ύψους 3 δισ. δολαρίων, απέναντι στους δασμούς του χάλυβα και του αλουμινίου, που είχε αποφασίσει ο πρόεδρος Τραμπ. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις στο Bloomberg του κινέζου πρεσβευτή στις ΗΠΑ η χώρα του εξετάζει και περαιτέρω βήματα συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του περιορισμού των αγορών κρατικών ομολόγων.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με σχόλιο που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της σαββατιάτικης έκδοσης της «Λαϊκής Ημερησίας» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος οι αμερικανικοί εταιρικοί γίγαντες Apple, Boeing και Intel που έχουν τεράστια έσοδα από την Κίνα κάθε χρόνο θα δουν τα παγκόσμια συμφέροντά τους να βλάπτονται από έναν εμπορικό πόλεμο.

Οι επιθετικές δηλώσεις κινέζων αξιωματούχων συνεχίστηκαν, με τον Λου Τζιγουέι, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να δηλώνει ότι μέχρι στιγμής η απάντηση της Κίνας στους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ δεν έχει πλήξει τις ΗΠΑ «εκεί που πονάνε». «Εάν ήμουν ακόμα στην κυβέρνηση, θα χτυπούσα σόγια, αυτοκίνητα και αεροπλάνα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας το περασμένο Σάββατο.