Με δριμύτητα επέκρινε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακο της Αφρίν, στη Βόρεια Συρία, αλλά και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ανατολική Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Μιλώντας σε βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα στην Ανατολική Γκούτα «με τον εντονότερο τρόπο». Επέρριψε ευθύνες στις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά και στη Ρωσία που «απλώς παρακολουθεί» τα γεγονότα να εξελίσσονται. Οσον αφορά τις μάχες στην Αφρίν, η καγκελάριος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας, παρά τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της. «Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν» τόνισε.

Οι Τούρκοι επιμένουν να διευρύνουν τη στρατιωτική τους επιχείρηση στη Βόρεια Συρία προχωρώντας προς το Μαντζίμπ, όπου μαζί με τους κούρδους μαχητές βρίσκονται και αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι που συνεργάστηκαν στενά στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως Αγκυρα και Ουάσιγκτον κατανοούν η μία τη στάση της άλλης αλλά δεν έχουν φθάσει ακόμα σε συμφωνία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Μαντζίμπ και στις άλλες περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους. Το Μαντζίμπ βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Αφρίν. «Συμφωνήσαμε ότι το Μαντζίμπ και η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη πρέπει να σταθεροποιηθεί, αλλά ακόμα δεν έχουμε πετύχει συμφωνία» ανέφερε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα. «Εμείς θέλουμε να αποχωρήσουν οι Κούρδοι όχι μόνο από το Μαντζίμπ αλλά και από όλη τη γύρω περιοχή».