Μια εξαγορά που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη των ΜΜΕ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώθηκε χθες στην Τουρκία. Η μη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία συμμετοχών Demiroren, που στηρίζει τον πρόεδρο Ερντογάν, αγόρασε έναν από τους τελευταίους αντιπολιτευόμενους ομίλους στην Τουρκία, τον όμιλο Ντογάν, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων η εφημερίδα «Χουριέτ» και το CNN Türk. Ετσι, πλέον, οι 21 από τις 29 καθημερινές εφημερίδες της Τουρκίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο εταιρειών που υποστηρίζουν τον Ερντογάν –δηλαδή 90% των φύλλων που πουλιούνται κάθε μέρα θα είναι φιλοκυβερνητικά.

Ο Ερντογάν Ντεμίρορεν, που είναι επικεφαλής του ομίλου, είναι στενός φίλος του Ερντογάν και το 2011 είχε αγοράσει από τον Αϊντίν Ντογάν τις εφημερίδες «Μιλιέτ» και «Βατάν». Κατέχει μεταξύ άλλων την ενεργειακή εταιρεία Milangaz και το εμπορικό κέντρο Demirören Ιstiklal στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο όμιλος δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, τα λιμάνια και το εμπόριο. Ο γιος του Γιλντιρίμ Ντεμίρορεν υπήρξε πρόεδρος της Μπεσίκτας και πλέον είναι πρόεδρος της τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ο όμιλος Ντογάν είναι ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος της Τουρκίας και έχει στην κατοχή του αρκετές ακόμα εφημερίδες, καθώς και τηλεοπτικά δίκτυα και περιοδικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξαγορά έγινε έναντι ποσού 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οταν έγινε γνωστή η είδηση ότι ο όμιλος Ντογάν πωλείται σε φιλοκυβερνητικό όμιλο, οι μετοχές του στο Χρηματιστήριο σημείωσαν άνοδο 19,42%.

Τα ΜΜΕ του τεράστιου ομίλου Ντογάν καθώς και ο 82χρονος επικεφαλής του Αϊντίν Ντογάν υπήρξαν από τους πυλώνες του κοσμικού κράτους της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την εταιρεία για προκατάληψη εναντίον του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που έχει ισλαμιστικές ρίζες, ιδιαίτερα μετά τη βίαιη καταστολή από την αστυνομία της εξέγερσης στο πάρκο Γκεζί που είχε καταγγείλει η «Χουριέτ».

Η συμφωνία σηματοδοτεί «το μονοπώλιο της άποψης στην Τουρκία» παρατηρεί ο πολιτικός αναλυτής Αντριου Φίνκελ, συγγραφέας του βιβλίου «Τουρκία: Ολα όσα χρειάζεται να ξέρουμε». «Πρόκειται για το τέλος μιας εποχής. Ο Ντογάν προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στο να προβάλει τις απόψεις της αντιπολίτευσης, αλλά όχι τόσο έντονα ώστε να παρέμβει η κυβέρνηση» προσθέτει.

Το 2009, στην Dogan Media επιβλήθηκε πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων για φόρους που δεν είχαν πληρωθεί –οι επικριτές της κυβέρνησης έκαναν λόγο για προσπάθεια να περιοριστεί η κριτική των ΜΜΕ του ομίλου προς τον Ερντογάν. Επειτα από αυτό το τεράστιο πρόστιμο, ο Αϊντίν Ντογάν αναγκάστηκε να πουλήσει τις εφημερίδες «Μιλιέτ» και «Βατάν» –τις αγόρασε ο Ντεμιρορέν, που φυσικά τους έδωσε έντονη φιλοκυβερνητική χροιά. Οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων και αρκετές δυτικές χώρες έχουν επικρίνει έντονα τους περιορισμούς της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία έπειτα από τις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Τον Ιανουάριο, η Ενωση Τούρκων Δημοσιογράφων ανέφερε πως στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται 154 δημοσιογράφοι.