Η έδρα του αυριανού φιλικού αγώνα της Εθνικής (το ΟΑΚΑ) και ο αντίπαλος (η Ελβετία) έχουν συνδεθεί με το ντεμπούτο δύο ποδοσφαιριστών –του Κώστα Μήτρογλου και του συνονόματού του Μανωλά –που προϊόντος του χρόνου εκτίναξαν τις μετοχές τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Ο Πιστολέρο πρωτοεμφανίστηκε σε παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος των ανδρών στο τελευταίο μέχρι σήμερα ματς της Ελλάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στις 14 Νοεμβρίου 2009 επιστρατεύτηκε ως αλλαγή από τον Οτο Ρεχάγκελ στο πρώτο μπαράζ με την Ουκρανία (0-0) με φόντο το Μουντιάλ 2010, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 71′. Τότε ο Μήτρογλου αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό, δεν είχε σβήσει ακόμη τον αριθμό 22 στη γενέθλια τούρτα και η χρηματιστηριακή αξία του –σύμφωνα με το transfermarkt –ήταν 2,3 εκατ. ευρώ. Στην πορεία ανήλθε μέχρι τα 12 εκατ. (το 2017 ως παίκτης της Μπενφίκα), ενώ στην παρούσα φάση –με τη φανέλα της Μαρσέιγ –οι μετοχές του 30χρονου σέντερ φορ προσδιορίζονται στα 10 εκατ.

Ο Κώστας Μανωλάς, από την άλλη, πήρε το βάπτισμα του πυρός στην Εθνική –επίσης ως παίκτης του Ολυμπιακού –στις 6 Φεβρουαρίου 2013 με αντίπαλο την Ελβετία στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Με βάση το transfermarkt η χρηματιστηριακή αξία του ανερχόταν τότε στα 2,75 εκατ. ευρώ, αλλά πλέον έχει εκτιναχθεί στα 35 εκατ.! Τούτη τη στιγμή, άλλωστε, βρίσκεται στο «πικ» της καριέρας του με τη φανέλα της Ρόμα και τον ορέγονται φημισμένες ομάδες της Ευρώπης.

Κατά σύμπτωση μάλιστα ο Μανωλάς –όπως και ο Μήτρογλου –πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Εθνική τέσσερις μήνες πριν από τα 22α γενέθλιά του.

Η διαφορά είναι ότι το ματς με τους Ελβετούς το 2013 είχε φιλικό χαρακτήρα. Ο προπονητής Φερνάντο Σάντος, πάντως, είχε συμπεριλάβει στο αρχικό σχήμα τον Μανωλά και μάλιστα τον κράτησε στον αγωνιστικό χώρο σε όλο το 90λεπτο, παρότι αντικατέστησε συνολικά έξι παίκτες.

Τούτη την ώρα ο στόπερ της Ρόμα μετρά 33 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ο Μήτρογλου 58 αγώνες (με 16 γκολ) και αμφότεροι λογίζονται ως top class παίκτες για τα δεδομένα της Ελλάδας.