Σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 0,25% προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε υπό τον νέο της πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ.

Μετά την αύξηση το νέο εύρος των επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται πλέον από 1,5% έως 1,75%.

Για ολόκληρο το 2018 η Fed έχει δώσει σήμα ότι αναμένεται να πραγματοποιήσει, μαζί με τη χθεσινή, συνολικά τρεις αυξήσεις επιτοκίων. Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του κόστους δανεισμού σε δολάρια θα είναι η πορεία της οικονομίας μετά τις μεγάλες μειώσεις στη φορολογία στις οποίες προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί ακόμη ότι θα πραγματοποιήσει μεγάλη αύξηση των δημόσιων δαπανών και ότι θα εγκρίνει μεγάλα έργα υποδομών με στόχο να τονωθεί ακόμη περισσότερο η οικονομία.

Ο Πάουελ εκτιμά πλέον ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί φέτος σε 2,7%. Πρόκειται για αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω καθώς τον Δεκέμβριο η Fed προέβλεπε για το 2018 ανάπτυξη κατά 2,5%. Η Fed εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στα τέλη του 2018 το 1,9% και η ανεργία το 3,8%.

Η Fed είχε εφαρμόσει πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την ύφεση που ακολούθησε. Πέρυσι προχώρησε σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων καθώς η ανεργία σημείωσε πτώση και η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίστηκε. Η χθεσινοβραδινή αύξηση των επιτοκίων ήταν αναμενόμενη από τις αγορές.

Πλέον οι επενδυτές εκτιμούν ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός στη χώρα έχει αυξηθεί πλησιάζοντας τον στόχο που θέτει η κεντρική τράπεζα, κοντά στο 2%. Επίσης όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως έχουν αρχίσει να καταγράφονται αυξήσεις στους μισθούς. Την ίδια στιγμή η ανεργία, που αποτελεί έναν από τους βασικούς δείκτες της Fed για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής, αναμένεται να πέσει ακόμη και κάτω από το 4,1% που βρίσκεται σήμερα.

Ο Τζερόμ Πάουελ ανέλαβε τα ηνία της Fed από την προκάτοχό του Τζάνετ Γέλεν μόλις τον προηγούμενο μήνα. Οι αγορές είχαν σημειώσει βουτιά όταν ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται, καθώς οι επενδυτές εξέλαβαν το μήνυμα αυτό ως σήμα ότι μπορεί να γίνουν πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Ο Πάουελ όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, αναμένεται να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα της προκατόχου του και να μη θελήσει να εκπλήξει τις αγορές.

Τα πολύ χαμηλά επιτόκια είχαν κάνει πολλούς επενδυτές να δανειστούν με πολύ χαμηλό κόστος για να τοποθετήσουν τα χρήματα αυτά σε μετοχές και ομόλογα. Κάθε φορά που υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του κόστους δανεισμού σημειώνονται πωλήσεις σε μετοχές, καθώς πολλοί από τους επενδυτές αυτούς θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο.