GAFA  Ή  γκάφα; Το ερώτημα αυτό πλανάται στις Βρυξέλλες μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει τη «δικαιότερη φορολόγηση» των τεσσάρων – και όχι μόνο – γιγάντων της ψηφιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας Google, Airbnb, Facebook και Amazon, γνωστών και ως GAFA. Και το ερώτημα πλανάται διότι η πρόταση αυτή υποβάλλεται μέσα σε ένα κλίμα γενικευόμενου εμπορικού πολέμου της ΕΕ με τις ΗΠΑ και συνεπώς δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν αμερικανικά αντίμετρα.

Ωστόσο, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αρνήθηκε χθες ότι πρόκειται για νέα κόντρα της ΕΕ με τις ΗΠΑ. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για φορολόγηση κατά των ΗΠΑ ή για αντίποινα για τους δασμούς» υπογράμμισε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι δεν στοχοποιούνται οι τέσσερις αμερικανοί «γίγαντες» αλλά οι προτάσεις αφορούν 120-150 εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ. Ειδικότερα, η εν λόγω πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει έναν προσωρινό φόρο με συντελεστή 3% στις επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια έσοδα ύψους 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και 50 εκατ. ευρώ στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, μια ψηφιακή πλατφόρμα θα θεωρείται ότι έχει φορολογητέα «ψηφιακή παρουσία» ή ψηφιακή μόνιμη εγκατάσταση σε ένα κράτος-μέλος αν πληροί ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

n Υπερβαίνει το κατώτατο όριο ετήσιων εσόδων ύψους 7 εκατ. ευρώ σε ένα κράτος-μέλος.

n Εχει περισσότερους από 100.000 χρήστες σε ένα κράτος-μέλος σε ένα φορολογικό έτος.

n Δημιουργούνται πάνω από 3.000 επιχειρηματικές συμβάσεις για ψηφιακές υπηρεσίες μεταξύ της εταιρείας και των επιχειρηματιών χρηστών σε ένα φορολογικό έτος.

Στην ΕΕ, πάντως, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας. Η Γαλλία είναι από τις χώρες που έχουν υποστηρίξει ένθερμα αυτή την προοπτική, αλλά αναμένεται να υπάρξει αντίσταση από τις μικρότερες κυβερνήσεις και τις χώρες χαμηλής φορολόγησης που φοβούνται ότι θα βγουν χαμένες από αυτήν.

«Ο προσωρινός φόρος διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες που επί του παρόντος δεν υπόκεινται σε πραγματική φορολόγηση θα αρχίσουν να παράγουν άμεσα έσοδα για τα κράτη-μέλη. Ο φόρος αυτός θα συμβάλει επίσης στο να αποφευχθεί η λήψη μονομερών μέτρων για τη φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων σε ορισμένα κράτη-μέλη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα συνονθύλευμα εθνικών κανόνων, το οποίο θα ήταν επιζήμιο για την ενιαία αγορά μας» σημειώνει τέλος η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.