Πιο κοντά στην πραγματικότητα φαίνεται πως βρίσκεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου – έστω και πιλοτικά – σε 11 μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα με ημερομηνία πρώτης εφαρμογής την 1η Ιουνίου.

Αν και ακόμη δεν έχουν λυθεί κομβικά ζητήματα που αφορούν την έλλειψη μόνιμου προσωπικού που θα διαχειριστεί το νέο σύστημα εκ μέρους του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, το απόγευμα της Τρίτης, δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους προς τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ότι το ΤΑΠ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα.

Και με τη σειρά του το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της χωροθέτησης ακυρωτικών μηχανημάτων στην Ακρόπολη, την Κνωσό – τους δύο πρώτους σε προσέλευση κοινού αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα – και στο Ολυμπιείο όπου θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή ήδη από την 1η Μαΐου με στόχο την εκπαίδευση του προσωπικού.

Προμήθεια με τρεις διαφορετικούς τρόπους

Με τρεις διαφορετικούς τρόπους οι επισκέπτες θα προμηθεύονται το νέο εισιτήριο: μέσω του Διαδικτύου, από αυτόματα μηχανήματα πώλησης και από τα γνωστά σε όλους εκδοτήρια των χώρων όπου το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση, δηλαδή,στην Ακρόπολη και τις κλιτύες της, στο Ολυμπιείο, τον Κεραμεικό, την Αρχαία και τη Ρωμαϊκή Αγορά, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, το Λύκειο του Αριστοτέλη. την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και την αρχαία Μεσσήνη.

Το σύστημα ωστόσο δεν θα είναι ενιαίο. Σε ορισμένους χώρους θα υπάρχουν μόνιμα εγκατεστημένα μηχανήματα- τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν περί τα 20 άτομα ανά λεπτό – ενώ σε άλλους η ακύρωση των εισιτηρίων θα γίνεται με φορητές συσκευές.

Το κόστος της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί χορηγία της Εθνικής Τράπεζας (800.000 ευρω) και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (400.000 ευρώ).

Η επιφυλακτικότητα είναι εύλογη έως ότου το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αρχίσει να λειτουργεί δεδομένου ότι έχει εξαγγελθεί πολλάκις χωρίς να εφαρμοστεί κι όσο για την επέκτασή του σε όλους τους χώρους και τα μουσεία, η ηγεσία του ΤΑΠ παραδέχεται ότι θα είναι χρονοβόρα διαδικασία.