Ενας τρελός καιρός που προκαλεί εκνευρισμό στους πολίτες, πλήττει τη χώρα τα τελευταία 24ωρα. Η λασποβροχή και η αφρικανική σκόνη που έκανε πολλές περιοχές να μοιάζουν με Σαχάρα, ήταν η μια πλευρά του νομίσματος.

Από την άλλη η ξηρασία και ταυτόχρονα οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα και τελικά ήταν η βασική αιτία για τις 130 πυρκαγιές που σημειώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκαλώντας μεγάλες ζημιές και κινητοποίηση της πυροσβεστικής. Είναι χαρακηριστικό ότι η ανώτατη θερμοκρασία έφτασε το Σάββατο τους 28 βαθμούς.

Όμως, τα… βάσανα δεν τελειώνουν καθώς το καιρικό κοκτέιλ θα μας ταλαιπωρήσουν για αρκετές ημέρες καθώς ο Μάρτης θα αποδείξει ότι είναι και… γδάρτης.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και… χιόνια σε περιοχές πάνω από 1.200 μέτρα υψόμετρο ενώ σε κάποιες περιοχές θα σημειωθούν θυελλώδεις άνεμοι έως και 9 μποφόρ. Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης θα πρέπει να προετοιμαστούν για θυελλώδεις νότιους ανέμους που θα αγγίξουν τα 8-9 μποφόρ.

Από Δευτέρα, λοιπόν, αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Από το απόγευμα αύριο μεταβολή θα υπάρξει στην Μακεδονία (κυρίως την ανατολική), τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα της Τρίτης στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν από την Τετάρτη.

Στην Αττική, τη Δευτέρα (19/03), σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι αρχικά δυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι νότιοι, νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Το βράδυ στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στις βορειότερες περιοχές και βαθμιαία στις υπόλοιπες. Το βράδυ στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τη νύχτα στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες όπου πιθανόν να είναι τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι δυτικοί, νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί στα δυτικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 20 και στη βόρεια Κρήτη έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια 6 μποφόρ.