Εφτασε χθες στο λιμάνι της Λεμεσού το πλοίο «Οcean Investigator» της ExxonMobil προκειμένου να πραγματοποιήσει τεχνικές έρευνες για τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι πρώτες ερευνητικές εργασίες θα γίνουν ωστόσο από το δεύτερο σκάφος που αναμένεται στη Λεμεσό, το «Μed Surveyor», και στόχος του θα είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αρχαία στον βυθό. Είναι δε προγραμματισμένο να διαρκέσουν 3-4 εβδομάδες. Ακολούθως θα αναλάβει δράση το «Οcean investigator» αναζητώντας στοιχεία για πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Η κυπριακή κυβέρνηση μετά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας προσανατολίζεται να θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να υπάρξει από πλευράς Ευρώπης σαφής καταδίκη της Τουρκίας για τις επιθετικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα από την Τουρκία σε σχέση με την γεώτρηση της Exxonmobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ εξέφρεσε η αμερικανίδα πρεσβευτής στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι.

Ακολουθώντας πλήρως τη γραμμή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόσθεσε πάντως ότι «πρέπει να γίνει ισομερής διαμοιρασμός των φυσικών πόρων ανάμεσα στις δυο κοινότητες του νησιού στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης».