Το πράσινο φως για την κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τόσο του Πάνου Καμμένου όσο και των άλλων εμπλεκόμενων προσώπων (πολιτικών ή μη) στην υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία ανάβει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που εξέδωσε ύστερα από αίτημα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Επιτροπή έχει πλήρη δικαιώματα που αφορούν και τα ζητήματα εξοπλισμών και ως εκ τούτου έχει υποχρέωση εφόσον το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της να καλέσει όποιον θεωρεί εμπλεκόμενο στην υπόθεση.

Επισημαίνεται ότι η ΝΔ είχε ζητήσει την κλήση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου, αντίστοιχα, του φερόμενου ως μεσάζοντα στην πώληση των βλημάτων Βασίλη Παπαδόπουλου καθώς και του –απόστρατου πλέον –ταξίαρχου Μισαήλ Παπαδάκη, ο οποίος είχε έρθει αντιμέτωπος με την οργή του υπουργού Αμυνας όταν επιχείρησε να θέσει ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση και τον ρόλο του επιχειρηματία που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, στην προσπάθειά της να κωλυσιεργήσει, είχε αρνηθεί το δικαίωμα κλήσης των συγκεκριμένων προσώπων λέγοντας ότι δεν υπάρχει η σχετική αρμοδιότητα. Μετά όμως τη γνωμοδότηση ανοίγει ο δρόμος και θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες η ΝΔ που έχει τον σχετικό αριθμό ψήφων θα ζητήσει να προσέλθουν τα εν λόγω πρόσωπα. Σε αντίθεση, μάλιστα, με την Επιτροπή Εξοπλισμών που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι δημόσια.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, ενώ εκκρεμεί η κατάθεση και της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής την οποία έχουν ήδη συντάξει στην Πειραιώς. Η αναβολή της κατάθεσής της είχε κριθεί αναγκαία από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ΝΔ επέλεξε τον δρόμο της Εξεταστικής ώστε εάν απορριφθεί να έχει την δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να καταθέσει για το ίδιο θέμα πρόταση για Προανακριτική. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευθεί δημοσίως ότι αυτή είναι μια από τις υποθέσεις που θα ερευνηθούν σε βάθος από την επόμενη Βουλή, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει η σημερινή κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας ότι ακόμη κι αν απορριφθεί η πρότασή της από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (κάτι που αναμένεται, εάν κρίνει κανείς και από την στάση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) το θέμα θα επανέλθει αμέσως μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.