«Πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος και πρέπει να γίνει εδώ, για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, ζητώντας επιτακτικά να μην επιστραφεί επ’ ουδενί η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα στην τακτική Δικαιοσύνη. Ο ίδιος επέμεινε στη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή, εστιάζοντας στον κίνδυνο της «αποφατικής σύγκρουσης», δηλαδή να μη διερευνηθεί ούτε από τη Βουλή λόγω αναρμοδιότητας, ούτε από τη Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι το αδίκημα της δωροληψίας δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.

«Εάν η δικογραφία επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, απλά θα διαπιστωθούν οι παραγραφές αδικημάτων» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Προανακριτική θα πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά της μέχρι τέλους γιατί είναι η μόνη αρμόδια. «Να ψάξετε σε βάθος, όχι να βάλετε την υπόθεση στο αρχείο και να μείνει μόνο η λάσπη» προειδοποίησε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «δόλιους» τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, επαναλαμβάνοντας επιτακτικά το αίτημα να κληθούν στην Προανακριτική μαζί με τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Ωστόσο εκτίμησε ότι η Επιτροπή θα κλείσει άρον άρον τις εργασίες της γιατί δεν βλέπει να υπάρχει από την κυβερνητική πλειοψηφία η πρόθεση να καλέσει τους μάρτυρες. Ο ίδιος καταλόγισε «ανακολουθία» στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, θυμίζοντας το σκεπτικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πόρισμα της υπόθεσης του Γιάννου Παπαντωνίου.

«ΑΣΤΕΙΑ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Επίσης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος χαρακτήρισε «αστεία» τα νέα συμπληρωματικά στοιχεία που διαβίβασε η Εισαγγελία Διαφθοράς στην Επιτροπή.

Ο συμπληρωματικός φάκελος που διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή περιλαμβάνει ένα CD με 165 αρχεία που βρέθηκαν σε υπολογιστές στελεχών της Novartis, δύο επιστολές της Novartis προς τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ένα ιδιόχειρο σημείωμά του. Με τις δύο επιστολές τα στελέχη της Novartis ζητούσαν συνάντηση με τον Σαμαρά, προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ενώ στο ιδιόχειρο σημείωμα του πρώην πρωθυπουργού προς τον Κωνσταντίνο Φρουζή αναγράφονται το όνομα του Χρήστου Σταϊκούρα και δύο αριθμοί κινητού τηλεφώνου, όπου είχε παραπέμψει ο πρώην πρωθυπουργός τον τότε αντιπρόεδρο της φαρμακευτικής εταιρείας. Το σημείωμα είχε καταθέσει στους εισαγγελείς η προστατευόμενη μάρτυρας με το ψευδώνυμο Αικατερίνη Κελέση, στις 9 Μαρτίου.

«Πρόκειται για ασήμαντα στοιχεία, της πλάκας» σχολίαζαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για «γελοιότητες της συμμορίας» και τονίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός ουδέποτε πήγε στο Νταβός, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας ουδέποτε είχε σχέση με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής ζήτησε να κληθεί στην Επιτροπή ο Κωνσταντίνος Φρουζής, η σημερινή πρόεδρος της εταιρείας Susanne Kohout και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.