Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Συρία δήλωσε ότι την Τρίτη αναμένεται να απομακρυνθούν άμαχοι από την ανατολική Γκούτα, εναντίον της οποίας ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει εδώ και τρεις εβδομάδες επιχείρηση για την ανακατάληψή της.

Από την εκστρατεία αυτή έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.100 άμαχοι σε περίπου ένα μήνα, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha). Ο κυβερνητικός στρατός έχει ανακαταλάβει περισσότερο από τον μισό θύλακα, τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο κοντά στη Δαμασκό. Εξαιτίας της προέλασής του οι πόλεις Ντούμα και Χαράστα έχουν αποκοπεί από τις γειτονικές πόλεις.

Στους δρόμους της Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γκούτα, οικογένειες κοιμούνται στο ύπαιθρο, ενώ δεν υπάρχει πλέον χώρος στα υπόγεια για να προστατευθούν από τις βόμβες, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. «Σήμερα αναμένουμε την απομάκρυνση αμάχων, μεταξύ των οποίων και ανθρώπων που έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας», δήλωσε ο Άλι αλ Ζάταρι, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει στο παρελθόν την απομάκρυνση σχεδόν 1.000 ασθενών και τραυματιών που έχουν άμεση ανάγκη ιατρική βοήθεια.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι μια ομάδα αμάχων, μεταξύ των οποίων ασθενείς και τραυματίες, αποχωρούν από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γκούτα και κατευθύνονται προς περιοχές υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

Ο Γιάσερ Ντελουάν, πολιτικό στέλεχος της οργάνωσης των Σύρων ανταρτών Τζάις αλ Ισλάμ, δήλωσε ότι μια ομάδα ασθενών απομακρύνθηκε βάσει της συμφωνίας που έχει συναφθεί με τη Ρωσία μέσω του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ ανταποκριτής του Sputnik στην περιοχή μετέδωσε ότι δύο ομάδες αμάχων, συνολικά περίπου 100 άνθρωποι, έχουν αποχωρήσει από τη Ντούμα μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου Μουχάγιαμ αλ Ουαφέντιν.

Εξάλλου όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ η κατάσταση στην ανατολική Γκούτα σταθεροποιείται.

«Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των ανταρτών να διακόψουν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην ανατολική Γκούτα, η κατάσταση στο προάστιο αυτό της Δαμασκού δείχνει τάσεις σταθεροποίησης (…) Συνολικά 145 άμαχοι και 13 εκπρόσωποι της ένοπλης αντιπολίτευσης έχουν απομακρυνθεί», τόνισε ο Γκερασίμοφ.