Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος ενός Αμερικανού πάστορα που είναι φυλακισμένος στην Τουρκία από τον Οκτώβριο του 2016 και η υπόθεση του οποίου είναι μία από τις πηγές έντασης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, κατηγορείται «ότι ανήκει και συμμετέχει στη διεύθυνση» του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ο πάστορας συνελήφθη και φυλακίστηκε στη Σμύρνη (δυτικά) τον Οκτώβριο του 2016 για φερόμενους δεσμούς με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ήταν υπεύθυνος για έναν προτεσταντικό ναό στη Σμύρνη επί περίπου είκοσι χρόνια μαζί με τη σύζυγό του.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι εγκατεστημένος στην Πενσιλβάνια, με τον Αμερικανό πάστορα.

Διάταγμα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στην Τουρκία δίδει στην ουσία στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την εξουσία να δίνει εντολή για την έκδοση αλλοδαπών με αντάλλαγμα Τούρκους κρατούμενους ή καταδικασθέντες στο εξωτερικό, αν ένα τέτοιο μέτρο είναι «απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια ή προς το συμφέρον της χώρας».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ωστόσο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν σαφώς επιδεινωθεί μετά το πραξικόπημα, κυρίως εξαιτίας των επανειλημμένων εκκλήσεων της Άγκυρας για έκδοση του Γκιουλέν, που παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς ανταπόκριση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνάντησε στα τέλη Μαρτίου 2016 στην Άγκυρα τη Νορίν Μπράνσον, σύζυγο του πάστορα, που αρχικά είχε επίσης συλληφθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη. Ο Τίλερσον δήλωσε τον Αύγουστο πως ο Μπράνσον έχει «φυλακιστεί άδικα».