Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση για την επιλογή του οικονομικού αναλυτή Λάρι Κάντλοου, στην θέση του νέου υψηλόβαθμου οικονομικού συμβούλου του, σύμφωνα με το “Politico” που επικαλείται τρεις ανθρώπους που έχουν λάβει γνώση για τις εξελίξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Λευκό Οίκο.

Μετά την άσκηση κριτικής στον Κάντλοου επειδή αντιτάχθηκε δημόσια στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών εισαγωγής στο χάλυβα και το αλουμίνιο, ο Τραμπ βρίσκεται πλέον κοντά στο να επιλέξει τον σχολιαστή του CNBC και πρώην αξιωματούχου της κυβέρνησης Ρίγκαν, για την ηγεσία του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου (NEC), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η σχετική ανακοίνωση είναι θέμα χρόνου και είναι πιθανόν να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι είναι περισσότερο συγκρατημένοι, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ είναι γνωστός για την τακτική του ν’ αλλάζει γνώμη την τελευταία στιγμή και χωρίς προειδοποίηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε πρόσφατα με τον Κάντλοου, δύο φορές, σύμφωνα με στέλεχος του Λευκού Οίκου, που πρόσθεσε ότι ο Τραμπ έχει εντυπωσιαστεί από τον τρόπο με τον οποίο ο Κάντλοου παρουσιάζει τις αναλύσεις του, τηλεοπτικά. Μία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού, χθες το βράδυ.

Η απόφαση για την ενδεχόμενη επιλογή του Κάντλοου, ακολουθεί μία σειρά ασαφών αντιδράσεων του προέδρου Τραμπ κατά τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το ποιον θα ήθελε στην θέση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του, μετά την αποχώρηση του Γκάρι Κον.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν χθες το βράδυ στην Ουάσινγκτον, οι υποψηφιότητες της Σαχίρα Νάιτ, υποδιευθύντριας του NEC, αλλά και του αρμόδιου για στρατηγικές πρωτοβουλίες διευθυντή του Λευκού Οίκου, Κρις Λίντελ, έχουν αποκλειστεί εντελώς από την λίστα των πιθανών επιλογών του Τραμπ, ενώ η προοπτική επιλογής του Κάντλοου έχει αναβαθμιστεί.

Ωστόσο, μερικοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν έκρυβαν χθες το απόγευμα το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί για το συγκεκριμένο θέμα, στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, σχετικά με την απόφαση που θα λάβει ο Τραμπ, αλλά και με τον χρόνο που θ’ απαιτήσει ο διορισμός ενός νέου διευθυντή στο NEC. Τα ίδια στελέχη, έχουν πλέον συνηθίσει να συνεργάζονται με τον Αμερικανό πρόεδρο. καθώς αυτός αλλάζει τις αποφάσεις του, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ξαφνικά μέσω ανάρτησης του στο Twitter, το περασμένο καλοκαίρι, τον διορισμό του Τζον Κέλι στην θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ενώ ο Κέλι ήταν υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Κατά μία άποψη, το αναζωογονημένο ενδιαφέρον του Τραμπ για τον Κάντλοου, αντανακλά μερικώς τις περιορισμένες επιλογές που έχει στην διάθεσή του, ο Λευκός Οίκος. Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι σε γενικές γραμμές, άσκησαν σκληρή κριτική στην απόφαση του Τραμπ για την επιβολή των δασμών εισαγωγής στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Αυτοί που αποτελούν τις πιθανές επιλογές προσώπων ως πιθανοί αντικαταστάτες του Κον, εμφανίζονται δισταχτικοί να λάβουν αποφάσεις για την συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση που λειτουργεί υπό διοικητικό χάος, ενώ βρίσκεται και στο επίκεντρο της έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ για την Ρωσία.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά τόσο στον Τραμπ, όσο και στον Κάντλοου δηλώνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την “χημεία” που υπάρχει μεταξύ τους. Ο πρόεδρος Τραμπ, αισθάνεται άνετα με τον Κάντλοου, τον οποίο και γνωρίζει για χρόνια. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πιθανό, απλά να τηλεφωνήσει στον Κάντλοου και να του προσφέρει την θέση, χωρίς να εισέλθει στην διαδικασία μιας συνέντευξης. “Ο Κάντλοου έχει δύο ουσιαστικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι ο ίδιος, είναι ιδιαιτέρως επικοινωνιακός στα οικονομικά θέματα. Είναι ένας από τους καλύτερους στην χώρα, με έμφαση στην θεώρηση ιδεών για το ελεύθερο εμπόριο, τις οποίες συμμερίζεται ο Τραμπ.

Το δεύτερο πλεονέκτημα, είναι ότι ο Λάρι έχει πραγματικά καλές σχέσεις με μέλη του Κογκρέσου, κυρίως με την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και με Δημοκρατικούς, που μπορεί να διαφωνούν με τις απόψεις του, αλλά τον συμπαθούν,” δήλωσε ο συντηρητικός οικονομολόγος Στίβεν Μουρ.

Ο Μουρ πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός της αντίθεσης του Κάντλοου στην επιβολή των δασμών, αλλά και σε άλλες πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού, ο ίδιος, είναι ενδεχόμενο να υποστηρίξει τις πολιτικές που προσπαθεί να εφαρμόσει ο πρόεδρος Τραμπ, όταν αυτές οριστικοποιηθούν. “Αυτή είναι σίγουρα μία ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάληψη νέων καθηκόντων. Εάν δουλεύεις για τον πρόεδρο, πρέπει να τον υποστηρίζεις,” τόνισε ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, ο Κάντλοου έχει επικριτές εντός της κυβέρνησης Τραμπ. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι στην περίπτωση που ο Κάντλοου δεν έχει μία προσωπική σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ, θα είναι δύσκολο να περάσει τις εσωτερικές διαδικασίες επιλογής υψηλόβαθμων στελεχών, που έχουν ακολουθούνται προκειμένου να θέσουν στο περιθώριο υποψηφίους για κομβικές θέσεις που είχαν ασκήσει κριτική έναντι του Τραμπ, στο παρελθόν.

Ο Κάντλοου είχε ασκήσει κριτική στον Τραμπ μετά την δημοσιοποίηση ενός ηχητικού αποσπάσματος σχετικά με την σεξιστική συμπεριφορά του Τραμπ έναντι των γυναικών.

“Το άθλιο αυτό ηχητικό είναι απαράδεκτο. Είμαι εξοργισμένος. Ελπίζω ο κ. Τραμπ να συμμαζευτεί, αλλά αν συνεχίσει να πέφτει σε αυτές τις παγίδες, τότε, θα πρέπει να στραφώ στον κ. Πενς,” είχε χαρακτηριστικά σχολιάσει την περίοδο εκείνη, στο CNBC.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Κάντλοου από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι ο ίδιος, είχε ενδιαφέρον να διαδεχτεί τον Κον κι ότι θα αποδεχτεί την θέση. Ο Κάντλοου, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε αντίθεση με τον Κον που ανέλαβε την ηγεσία του NEC με κεντρικό πολιτικό στόχο την υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και το γενικότερο κλίμα που είχε διαμορφωθεί σχετικά με την προώθηση του, στην προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ο επόμενος πρόεδρος του συμβουλίου δεν θα έχει έναν ξεκάθαρο πολιτικό στόχο, αλλά ούτε και τον ορίζοντα μιας πιθανής προαγωγής του, σ’ ένα άλλο αξίωμα.

Αντίθετα, διαφαίνεται ότι η προσοχή του προέδρου Τραμπ στρέφεται σε θέματα που υποστηρίζει ο σύμβουλος του, για ζητήματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο, αλλά κι ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Ο Ναβάρο έχει επίσης, δείξει ενδιαφέρον για την ηγεσία του NEC.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο Τραμπ αναμένεται ν’ ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η κυβέρνησή του για τις καταγγελίες που σχετίζονται με την μη επαρκή προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων από την Κίνα. Τόσο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ που παρακολουθούν το θέμα αυτό, όσο κι άλλοι που έχουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, δηλώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση σταθμίζει την θέση της, για την επιβολή δασμών εισαγωγής σε περισσότερα από 100 κινεζικά προϊόντα, αλλά και στην πιθανή εφαρμογή επενδυτικών περιορισμών.

Από την άλλη μεριά, ένας υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου όπως ο Κάντλοου στο NEC θα πρέπει να δώσει μάχες για να προστατεύσει την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στην Βόρεια Αμερική (NAFTA) και ίσως να προσπαθήσει να βρει τρόπο για την επιστροφή των ΗΠΑ στην Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (TPP).

Στην διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης του, ο Κάντλοου προειδοποίησε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη NAFTA θα είναι μια “καταστροφικά κακή απόφαση” που “θα στρέψει τις επιχειρήσεις κατά του προέδρου, όπου κι αξιολογείται θετικά, ενώ ειλικρινά (η αποχώρηση από τη NAFTA) θ’ ανατινάξει όλη την χρηματιστηριακή αγορά.”

Από την πλευρά τους, τα μέλη της NEC έχουν ξεκαθαρίσει ότι θ’ αντιδράσουν, ενώ είναι ενδεχόμενο ακόμη και να παραιτηθούν στην περίπτωση που ο Τραμπ επιλέξει τον Ναβάρο. Ο ίδιος, χαρακτηρίζεται ως ένα “γεράκι” κατά του ελεύθερου εμπορίου, ενώ είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Κον. Έτσι, ο Ναβάρο δεν θεωρείται πλέον να έχει πολλές πιθανότητες επιλογής.

Την επιλογή του Κάντλοου υποστηρίζει κι ο Κον.