Ισως θεωρηθεί υπερβολικό. Ωστόσο είναι η πραγματικότητα όπως τη διαμορφώνει η ταχύτητα της εξάπλωσης της είδησης στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας. Η έκταση της δημοσιότητας που έλαβε η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας ζωσμένου με κουμπούρι ήταν πολύ μεγαλύτερη και φυσικά πολύ ταχύτερη ακόμα και από αυτήν της κατάκτησης του Euro 2004 από την εθνική μας ομάδα.

Δεν υπήρχαν ειδησεογραφικοί ιστότοποι και sites των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου που να μην αναπαρήγαγαν την είδηση συνοδευόμενη από την εικόνα και πολλές φορές από σχετικό βίντεο.

Η μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα της Ισπανίας, η «Marca», όχι μόνο αναφέρθηκε στο περιστατικό στην ιστοσελίδα της σχεδόν αμέσως, αλλά το προέταξε και στην πρώτη σελίδα της χθεσινής έντυπης έκδοσης.

Μία από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες της Λατινικής Αμερικής, η infobae.com, είχε για πολλές ώρες πρώτο θέμα στα αθλητικά τα δραματικά γεγονότα της Τούμπας υπό τον τίτλο: «Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο με όπλο και οδήγησε το παιχνίδι σε διακοπή».

Οι έγκυροι «Νιου Γιορκ Τάιμς» με τίτλο «Αγώνας διακόπτεται στην Ελλάδα ύστερα από διαμαρτυρίες του «οπλισμένου» ιδιοκτήτη» σημειώνουν στο σχόλιό τους: «Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης μπήκε δύο φορές στον αγωνιστικό χώρο συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακές του. Τη δεύτερη φορά, χωρίς το πανωφόρι που φορούσε πριν, ο Σαββίδης εμφανίστηκε να φέρει όπλο. Ο Σαββίδης δεν έκανε καμία κίνηση για να το χρησιμοποιήσει».

Σε ανάρτηση που έκανε χθες πέντε λεπτά πριν από τις οκτώ το βράδυ στην ιστοσελίδα της η «Ελ Παΐς» αναφέρεται στη βία που εξαπλώνεται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο προτάσσοντας τη φωτογραφία του οπλοφορούντος Ιβάν Σαββίδη: «Το ποδόσφαιρο κοκκινίζει το ποδόσφαιρο» είναι ο τίτλος του άρθρου που συνδέει την Τούμπα με το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, το Πιερ Μορουά της Λίλης και την κεντρική πλατεία του Μπιλμπάο όπου σημειώθηκαν πρόσφατα σοβαρά επεισόδια. Αναφερόμενη στον Ιβάν Σαββίδη η ισπανική εφημερίδα επαναλαμβάνει αρκετές φορές ότι ήταν πρώην βουλευτής της Ρωσίας που υποστηριζόταν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και υπογραμμίζει πως όσα σημειώθηκαν στην Τούμπα ήταν ό,τι πιο σουρεαλιστικό έχει συμβεί.

Ξεχωριστή αναφορά κάνει η «Ελ Παΐς» στο ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί για τον Ιβάν Σαββίδη.

Πρώτη είδηση στη θεματολογία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είχε το αφεντικό του ΠΑΟΚ και το BBC, συνοδευόμενη από μία μεγάλη φωτογραφία του που έχει σε πρώτο πλάνο το όπλο στη μέση του.

«Ο Ιβάν Σαββίδης, που είχε ένα όπλο στη μέση του, προσπάθησε να αντιπαρατεθεί με τον διαιτητή όταν ακυρώθηκε ως οφσάιντ γκολ της ομάδας του στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την ΑΕΚ».

«Con la pistola»!

Εκτενή αναφορά στον πιστολέρο Ιβάν Σαββίδη κάνουν επίσης το Russia Today με πολλές φωτογραφίες και σύσσωμος ο ρωσικός Τύπος. Είναι χαρακτηριστικό πως το Tass υπενθυμίζει ακόμα και τον κανονισμό διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος που αναφέρει ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις προβλέπονται πρόστιμο τουλάχιστον 50.000 ευρώ και τρία χρόνια απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα σε όποιον φέρει όπλο εντός αγωνιστικού χώρου.

«ΠΑΟΚ, ο πατρόν με το πιστόλι (con la pistola) μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί», προλογίζει η ιταλική «Γκατζέτα ντελο Σπορτ» στη φωτογραφία με τον πιστολέρο Ιβάν Σαββίδη.