Με την απόφαση να δώσει τέλος στο πρωτάθλημα μέχρι… νεωτέρας, η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεφύγει» από την εκρηκτική πραγματικότητα που ανέδειξαν ότι επικρατεί στον χώρο του ποδοσφαίρου οι πρωτοφανείς εικόνες από το γήπεδο της Τούμπας το βράδυ της Κυριακής.

Αμέσως μετά την εισβολή του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο και ενώ οι εικόνες από την Τούμπα έκαναν τον γύρο του κόσμου εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο τηλέφωνο τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και ζήτησε να υπάρξει σκληρή απάντηση από την πολιτεία. «Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους» φέρεται να τόνισε σε συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη του αγώνα, στην τρίωρη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου και ελήφθη η απόφαση για επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο αρμόδιος υφυπουργός κινήθηκε στην ίδια γραμμή, αν και δεν έγινε σε κανένα σημείο των κυβερνητικών δηλώσεων συγκεκριμένη αναφορά στον Ιβάν Σαββίδη.

Για τις επόμενες κινήσεις, από το Μαξίμου παραπέμπουν στις διαβουλεύσεις που ακολουθούν με την UEFA, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια να παραμείνει αλώβητος ο Πρωθυπουργός από όσα διαδραματίστηκαν με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ. Τα έκτροπα στην Τούμπα σχολίασαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Θεοδωράκης στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μαξίμου.

«Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαφιόζοι που πάνε στο ποδόσφαιρο. Αλλά εδώ τόσα χρόνια… φοβάμαι, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ’ αυτές τις συμπεριφορές, σ’ αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε και πάλι αποφασισμένος να κρατήσει σκληρή στάση, σημειώνοντας: «Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος. Διότι κάθε στιγμή, όταν πας να υλοποιήσεις αυτούς τους κανόνες, κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται. Κι εκεί είναι θέμα βούλησης, την οποία εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. Τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη σχολίασε και ο πρόεδρος της ΝΔ από τις ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και χαρακτήρισε τραγικές τις εικόνες από το γήπεδο της Τούμπας, οι οποίες πάνε το ποδόσφαιρο και την εικόνα της χώρας πολλά χρόνια πίσω. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Grecian Echoes στη Βοστώνη, ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση επειδή –όπως είπε –έταζε και υποσχόταν κάθαρση. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο λαϊκό σπορ και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές αυτές οι εικόνες… Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να εφαρμοστούν με απόλυτο τρόπο οι νόμοι του κράτους και οι σχετικοί κανονισμοί, χωρίς έκπτωση, συμψηφισμό ή κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τονίζοντας ότι οι εξαγγελίες περί «εξυγίανσης» και «καταπολέμησης της βίας» ήταν το πρόσχημα για να εξυπηρετηθούν διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Το ΚΚΕ, δε, σε επίσημη ανακοίνωση μιλά για «σήψη του ποδοσφαίρου των μεγαλοεπιχειρηματιών» και τονίζει ότι «η διακοπή του πρωταθλήματος, από μόνη της, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται και πλέον περισσότερος φίλαθλος κόσμος αντιλαμβάνεται, είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και συνολικά στον αθλητισμό».