Ο υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γουές Μίτσελ, μετά την συνάντηση που είχε στην Πρίστινα με τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα έχει στο μέλλον πιο ενεργό δράση στα δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Μίτσελ πραγματοποιεί περιοδεία στα Βαλκάνια με πρώτο σταθμό το Κόσοβο.

«Βλέπουμε τη Ρωσία να διαδραματίζει καταστροφικό ρόλο στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων, υπονομεύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς. Καταστήσαμε σαφές στους Ρώσους ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον τους αλλά και ούτε προς το συμφέρον των λαών της περιοχής» επισήμανε ο Γουές Μίτσελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χάσιμ Θάτσι.

Ανέφερε επίσης ότι το Κόσοβο είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ και οι σχέσεις στο μέλλον θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

«Το Κόσοβο έχει καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο. Οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα δημοκρατικό Κόσοβο και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσουμε πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή» τόνισε ο Γουές Μίτσελ. Ειδική αναφορά έκανε στην δημιουργία ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου σημειώνοντας ότι «η μετεξέλιξη των δυνάμεων ασφαλείας σε τακτικό στρατό αποτελεί αναπόφευκτη εξέλιξη, οι ΗΠΑ την στηρίζουν και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέσει βέτο».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με το Βελιγράδι και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία στην Πρίστινα να επικυρώσει την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσόβου. Ο Γουές Μίτσελ διέψευσε δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου που τον ήθελαν να φέρει σχέδιο τεσσάρων σημείων για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Σερβικές εφημερίδες τις προηγούμενες ημέρες υποστήριζαν ότι ο Γουές Μίτσελ θα προτείνει στη Σερβία την παροχή περισσοτέρων αρμοδιοτήτων για την Ένωση Σερβικών Δήμων με αντάλλαγμα να επιτραπεί η ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ (σ.σ. άρση του ρωσικού βέτο) και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Την Τρίτη ο βοηθός υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γουές Μίτσελ θα μεταβεί στα Σκόπια ενώ μεθαύριο επισκέπτεται το Βελιγράδι.