Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα εκταμιευτεί η υποδόση ύψους 5,7 δiσ. ευρώ αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων δήλωσε ο Μάριο Σεντένο αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί στο β’ μισό του Μαρτίου αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι οι τεχνικές διαδικασίες για το χρέος προχωρούν αλλά θα υλοποιηθούν μόνο αν η Ελλάδα ολοκληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα ανάπτυξης στο Eurogroup του Απριλίου με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί να αναφέρει ότι θα είναι ένα τεστ αξιοπιστίας για τη συνέχιση των συζητήσεων εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάσει το πρόγραμμα ανάπτυξης της επόμενης ημέρας πριν το Πάσχα όπως έχει δεσμευτεί.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη να μη χαθεί χρόνος τις επόμενες 100 μέρες μέχρι το Eurogroup του Λουξεμβούργου την 21η Ιουνίου, ώστε να υπάρξει μια λύση πακέτο για το ελληνικό ζήτημα. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του ότι το καθεστώς μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο «δεν πρέπει να θυμίζει πρόγραμμα» αλλά να συμβολίζει την αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ως το τέλος Μαρτίου ο ΕSM αναμένεται να εγκρίνει τα 5,7 δισ. ευρώ ενώ επιβεβαίωσε ότι προχωρούν οι τεχνικές διαδικασίες για το χρέος.