Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Κολομβία με τη συμμετοχή της πρώην ανταρτικής οργάνωσης FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας), οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον μιας χώρας που είναι σε πόλεμο τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια, με πιθανή την επιστροφή μιας δεξιάς που αντιτίθεται στην ειρηνευτική συμφωνία.

Οι FARC αφοπλίστηκαν και εγκατέλειψαν τη ζούγκλα για την πολιτική αρένα και η ELN, η τελευταία ενεργή ανταρτική οργάνωση, τηρεί μονομερή εκεχειρία για την περίσταση.

«Είναι η πρώτη ημέρα εκλογών μέσα σε μισό αιώνα κατά την οποία θα ψηφίσουμε ειρηνικά, με τις FARC να μην είναι ένοπλη οργάνωση αλλά πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος που θα αποχωρήσει από την εξουσία στις 7 Αυγούστου. Η ιστορική ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2016 με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας εξασφαλίζει 10 από τις 280 έδρες του προσεχούς Κογκρέσου στους πρώην μαρξιστές αντάρτες, που έγιναν Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη (FARC), διατηρώντας το ίδιο ακρωνύμιο.

Αλλά το νέο κόμμα με έμβλημα το κόκκινο τριαντάφυλλο αποχώρησε από την κούρσα για την προεδρία: ο 59χρονος αρχηγός του και υποψήφιος Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστός και ως Τιμοσένκο, υποβλήθηκε σε εγχείρηση bypass την περασμένη Τετάρτη μετά το έμφραγμα που υπέστη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λάμβανε μόλις το 1% στην πρόθεση ψήφου, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση.

Σε μια χώρα όπου η αποχή φλερτάρει με το 60% των ψηφοφόρων και όπου η αριστερά είναι διχασμένη, η σκληρή δεξιά μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Περισσότεροι από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να αναδείξουν τους βουλευτές και τους γερουσιαστές τους ανάμεσα σε 2.700 υποψήφιους από τις 08.00 έως τις 16.00 τοπική ώρα (15.00 – 23.00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια κατά του FARC, το οποίο ακύρωσε κάθε δημόσια συγκέντρωση.

Υπό τον γερουσιαστή και τον πρώην πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε, οι δυνάμεις της δεξιάς στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που κατά παράδοση κυβερνάται από συντηρητικούς, αναμένεται να βρεθούν στο προσκήνιο.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν εκλογικό θρίαμβο για τον Ουρίμπε και το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κέντρο (CD), καθώς και γι’ άλλα κόμματα που τάσσονται κατά της ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία έχει πολώσει τη χώρα.

Παρά τη δέσμευσή της, η δεξιά δύσκολα θα μπορέσει να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία που περιλαμβάνει ένα μείζον σημείο, τον αφοπλισμό των 7.000 ανταρτών των Farc, που έχει ήδη γίνει. Ωστόσο, θα μπορούσε να εμποδίσει την εφαρμογή της υπόλοιπης συμφωνίας.